Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Pijn in middenrif bij inademen? Alle Oorzaken op een rijtje

Olivier
5 min read

Als je regelmatig stress en spanningen ervaart, zorgt dit niet alleen voor emotionele klachten. Zo kun je ook te maken krijgen met diverse lichamelijke klachten door stress, die zich vaak ontwikkelen als vage pijnklachten over het gehele lichaam. Een van de plaatsen die gevoelig is voor stress, is je middenrif. Heb je veel stress of heb je stress op de lange termijn, dan kan dit zorgen voor vage pijnklachten in je middenrif. Lees ook: Middenrifbreuk.

Op deze pagina lees je meer over pijn in je middenrif door stress. Zo lees je wat je middenrif precies is, maar ook hoe je pijn in je middenrif door stress kunt verhelpen en wanneer het verstandig is om naar de dokter te gaan met jouw pijnklachten.

Het middenrif: een korte kennismaking

Het middenrif is een grote, platte spier die tussen de borstholte en de buikholte in ligt. De spier zorgt er niet alleen voor dat de organen in de borstholte gescheiden blijven van de organen in de buikholte, maar speelt ook een belangrijke rol in het reguleren van de ademhaling.

Ben je gespannen of gestrest, dan ga je vaak anders ademen dan je gewend bent. Dit betekent simpelweg dat je jouw middenrif op een andere manier gaat gebruiken dan je gewend bent, waardoor de spier overbelast raakt. Heb je last van een overbelaste middenrif, dan krijg je last van pijnklachten in de buurt van het middenrif. Deze pijnklachten worden dus indirect veroorzaakt door stress en direct door het verkeerd ademen door het ervaren van stress.

Het bestrijden van de oorzaken van pijnklachten in het middenrif

De beste manier om de pijnklachten in je middenrif te verhelpen als je last hebt van stress, is door te ontspannen. Ontspan je je, dan ga je jouw middenrif weer op de normale manier gebruiken en dit betekent dat de overbelasting verdwijnt. Overbelast je de spier niet meer, dan verdwijnen de pijnklachten vanzelf. Je kunt je middenrif laten ontspannen door ademhalings- of ontspanningsoefeningen te doen die er speciaal op gericht zijn om het middenrif normaal te gebruiken, goed te ademen en de pijnklachten door overbelasting van het middenrif te laten verdwijnen. Adem je weer op een rustige manier, dan verdwijnen de pijnklachten vanzelf.

De meeste mensen die voor het eerst last krijgen van pijn in het middenrif, raken een beetje in paniek. Dit komt omdat de pijn kan uitstralen naar de borst en naar de buik en geassocieerd kan worden met andere klachten, zoals bijvoorbeeld hartproblemen. Heb je voor het eerst last van pijn in het middenrif en weet je niet precies wat er aan de hand is, dan is het in ieder geval belangrijk om niet in paniek te raken. Raak je in paniek, dan wordt je ademhaling namelijk nog meer beïnvloed en dit betekent dat de pijnklachten juist erger worden. Doe de ademhalings- en ontspanningsoefeningen voor het middenrif en je bent in een mum van tijd van je pijnklachten af.

Naar de dokter met pijn in je middenrif

Over het algemeen hoef je niet naar de dokter met pijnklachten in het middenrif door stress, maar in sommige gevallen kan het bezoeken van een arts wel verstandig zijn. Zo is het verstandig om naar de dokter te gaan als:

Door naar de dokter te gaan, kun je samen zoeken naar een mogelijke oplossing om de pijnklachten te laten verdwijnen. Daarnaast kun je samen naar oplossingen zoeken om het niveau van spanningen en stress over het algemeen te verminderen, zodat je minder vaak last hebt van lichamelijke klachten door spanning en stress en je over het algemeen gelukkiger en gezonder wordt.

Soms verwijst een arts je door naar een andere specialist. Zo kun je doorverwezen worden naar een specialist op het gebied van ademhaling, zodat je samen je ademhaling kunt verbeteren en kunt voorkomen dat het middenrif wederom overbelast raakt. Daarnaast is het ook mogelijk dat je doorverwezen wordt naar een psycholoog, die samen met jou gaat kijken naar de bron van jouw spanningen en stress en op deze manier het probleem op probeert te lossen. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…