Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Sensoa lanceert interactief spel om soa’s bespreekbaar te maken

Gezond.be
2 min read

Volgende week begint de ‘Week van de Lentekriebels’, een jaarlijkse campagne voor een betere seksuele vorming op school. De campagne wordt georganiseerd door het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa en richt zich vooral op jongeren uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Dit jaar ligt de focus van de ‘Week van de Lentekriebels’ vooral op het bespreekbaar maken van seksueel overdraagbare aandoeningen. Hiervoor lanceerde Sensoa het interactieve spel ‘Better safe than soa’.

Chlamydia is de meest voorkomende soa bij jongvolwassenen

De meest vastgestelde soa in ons land is chlamydia. Vooral jongvolwassenen zijn besmet met die soa. Volgens Sensoa gebeurt ongeveer de helft van de diagnoses bij personen jonger dan 24. Veel mensen denken dat soa’s enkel voorkomen bij mensen die vaak wisselen van bedpartner of regelmatig one-night stands hebben. Nochtans kan chlamydia ook voorkomen bij mensen in een vaste relatie. Eén van de partners kan in een vorige relatie de soa hebben opgelopen zonder het te weten. Chlamydia geeft namelijk geen klachten bij 80% van de besmette vrouwen en 60% van de besmette mannen.

Leren over soa’s met een interactief spel

Met het interactieve spel ‘Better safe than soa’ wil Sensoa soa’s, zoals chlamydia, bespreekbaar maken. In het spel kruipen leerlingen in de rol van een personage met een profiel op het fictieve social mediaplatform ‘Vinstagram’. Op het platform delen de personages foto’s, maar ze komen ook in contact met andere gebruikers. Doorheen het spel leren leerlingen over veilige seks, soa’s, en het belang van een goede communicatie met je partner. Sensoa werkte ook een Kahoot-quiz uit met relevante vragen.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…