Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Sport Vlaanderen maakt sportcentra rookvrij en begint in Hofstade

Lore
3 min read

Sport Vlaanderen, de sportadministratie van de Vlaamse Overheid, maakt zijn sportcentrum in Hofstade rookvrij. De overige sportcentra volgen in het voorjaar van 2019.

Sport Vlaanderen wil op deze manier bijdragen aan Generatie Rookvrij, een intitiatief van organisaties zoals Kom op tegen Kanker en het Vlaams Instituut Gezond Leven om een rookvrij leven te verzekeren voor kinderen die in 2019 geboren worden. Generatie Rookvrij wil daarom zoveel mogelijk plekken waar kinderen komen rookvrij maken. “Want zien roken, doet roken,” aldus Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker. 

Ambitieuze eerste stap 

Het sportcentrum in Hofstade rookvrij maken, is meteen een ambitieuze onderneming: het sportcentrum is 172 hectare groot en ontvangt jaarlijks om en bij de 380.000 bezoekers, wandelaars, fietsers en joggers niet meegeteld. Sport Vlaanderen koos echter voor Hofstade  vanuit de overtuiging dat als ze dit sportcentrum rookvrij krijgen, hen dat ook in de overige 13 sportcentra lukt.

Rookzones uit de buurt van kinderen

Kinderen veel minder aan tabak bloot te stellen, moet hen helpen om er makkelijker aan te weerstaan. In Hofstade worden daarom rookvrije centra met duidelijke signalisatie van de rookzones, uit de buurt van kinderen, geïnstalleerd.

Een aanpak waar ook Minister van Sport, Philippe Muyters, in gelooft: “De laatste jaren is onze houding ten opzichte van roken sterk gewijzigd, ik denk dat het tijd is om een stapje verder te zetten. We willen dat kinderen kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving. Het domein in Hofstade wordt het eerste waar we de bezoekers zullen overtuigen om niet meer te roken, ook niet in de buitenlucht. Want sporten, kinderen en roken gaan echt niet samen.”

Het gaat in dit geval wel niet om een repressief rookverbod. Rokende bezoekers zullen er in de eerste plaats op attent gemaakt worden dat er speciale rookzones zijn, maar verder is er geen sprake van bij bijvoorbeeld (GAS-)boetes of verwijdering.  

Goede voorbeeld voor anderen

Kom op tegen Kanker is in elk geval opgetogen met de voortrekkersrol die Sport Vlaanderen neemt voor Generatie Rookvrij. De organisatie hoopt dan ook dat andere plekken waar veel kinderen komen, zoals pretparken, dierentuinen, recreatiedomeinen en kinderboerderijen, dit voorbeeld volgen. 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…