Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Stress en burn-out

Camille
3 min read

Een burn-out, niet te verwarren met een bore-out, kan iedereen treffen en komt steeds meer voor. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat het taboe rond een burn-out afneemt, dat de symptomen beter bekend geraken en dat de burn-out tegenwoordig echt wordt erkend als een ziekte. Volgens Knack.be zijn er zo’n 19.000 Belgen per jaar die te maken krijgen met een uitval op het werk, ook blijven deze ‘opgebrande’ werknemers steeds langer weg van de werkvloer. Gemiddeld heeft iemand met een burn-out 102 dagen nodig om de batterijen opnieuw op te laden.

Factoren die een burn-out vooraf gaan

Je voelt je moe, meer dan je gewoon bent, je wilt vluchten van het werk en je hebt het gevoel dat je alles fout doet. Natuurlijk heeft iedereen wel eens een mindere dag, maar als dit gevoel blijft slepen, is er misschien meer aan de hand. Vaak zijn de mensen die uitvallen de beste en meest gemotiveerde werknemers op kantoor. Ze geven hun alles bij elk project, zowel privé- als werk gerelateerd. Maar als hun energie uitdooft, is het licht letterlijk ook plots uit.

Stress versus burn-out

Meestal gaan periodes van aanhoudende stress de burn-out vooraf, daarom dat de werkziekte niet steeds (op tijd) wordt vastgesteld en vaak wordt verward met een gewone drukke tijd op het werk. Bij stress ga je juist veel werken en word je soms hyperactief door de adrenaline, terwijl je bij een burn-out gewoon geen fut meer hebt om te werken en een hulpeloos gevoel krijgt.

Stress gaat wel meestal gepaard met een burn-out, het zorgt ervoor dat je minder efficiënt werkt en dat je concentratieproblemen ondervindt. Door beperkingen op het werk zal je je ook onzeker beginnen voelen. Het is dus een vicieuze cirkel tussen stress en een burn-out. Ook een bore-out is niet hetzelfde. Een bore-out komt voor als je niet op je niveau kunt presteren of de job geen uitdaging (meer) vormt, waardoor je je letterlijk gaat vervelen.

Lichamelijke en emotionele symptomen

Als je op het punt staat om ‘op te branden’, lijken al je problemen vaak toe te wijten aan stress. Daarom is het soms moeilijk om stress te onderscheiden van een burn-out of zelfs van een depressie. Bij een burn-out ga je vaker mentale symptomen en problemen ervaren zoals vergeetachtigheid, piekeren, achterdochtig zijn en onrust, bij stress gaat je fysiek er vooral op achteruit.

Hulp zoeken

Leren omgaan met een burn-out doe je nooit alleen. Je praat het best met je omgeving en het wordt aangeraden om meteen open te zijn met je baas. Langer werken en jezelf steeds meer uitputten heeft ook geen zin. Ga op zoek naar een coach die je kan helpen om je energie te herstellen. Je coach kan je ook helpen om de symptomen sneller te herkennen om een nieuwe burn-out te vermijden in de toekomst.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…