Veel oudere mensen krijgen te kampen met een chronische ontsteking waardoor ze vatbaarder worden voor welvaartziekten. Uit een onderzoek van de VUB blijkt dat voedingssupplementen die vitamine D en leucine verrijkte eiwitten bevatten, chronische ontstekingen kunnen afremmen. Wat op zijn beurt bijdraagt tot gezond ouder worden of healthy ageing.
Wat is een chronische of laaggradige ontsteking?
Een ontsteking is een afweerreactie van het immuunsysteem dat probeert om een infectie in het lichaam te verdrijven of bacteriën uit een wonde op te ruimen. Het lichaam stuurt witte bloedcellen naar het beschadigde weefsel om de schade zo snel mogelijk te herstellen. Bij een laaggradige ontsteking is er ook sprake van een ontsteking maar er is geen wonde of infectie aanwezig.
Laaggradige ontstekingen worden ook chronische of stille ontstekingen genoemd. Het immuunsysteem is geactiveerd zonder dat er een acuut probleem – zoals pijn of koorts – is. Dat is een strategie van je lichaam om te vermijden dat ziekteverwekkers de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Een laaggradige ontsteking is niet genezend en blijft ‘actief’. Het kan je zelfs ziek maken.
Risicofactor voor welvaartziekten
Het lastige aan een chronische ontsteking is dat je niets ziet of voelt aangezien de prikkel van het immuunsysteem niet sterk genoeg is om de klassieke symptomen te geven. Daardoor kan een chronische ontsteking jaren aan het sudderen zijn voordat je er iets van opmerkt waardoor het immuunsysteem ‘overwerkt’ raakt. Hierdoor word je veel vatbaarder voor allerhande chronische ziektes zoals diabetes, artrose en hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft een chronische ontsteking ook een invloed op de spierkracht en –massa. Minder spieren betekent minder zelfstandigheid.
Waarom treft het vooral ouderen?
Ouderen zijn vatbaar voor een laaggradige ontsteking omdat zij vaak door het verouderingsproces meer vetmassa in hun afweersysteem hebben en een sedentaire of passieve levensstijl aanhouden. Het verhinderen of genezen van een chronische ontsteking zorgt ervoor dat ze gezonder ouder kunnen worden.
Onderzoek VUB
VUB-onderzoeksgroep Frailty in Ageing heeft de effecten van voedingssupplementen op het immuunsysteem onderzocht. Uit dat onderzoek blijkt dat voedingssupplementen die vitamine D en leucine verrijkte eiwitten bevatten, ervoor kunnen zorgen dat een chronische ontsteking niet erger wordt. De ontsteking wordt m.a.w. afgeremd.
Placebo vs. voedingssupplement met vitamine D
13 weken lang heeft men 380 oudere mensen met beperkte mobiliteit een placebo – een pilletje zonder werkzame bestanddelen – of een voedingssupplement met vitamine D toegediend. Naast vitamine D bevat het voedingssupplement ook leucine verrijkte eiwitten: een essentieel aminozuur dat moet opgenomen worden uit voeding aangezien het niet wordt aangemaakt door het lichaam.
De belangrijkste conclusie van de studie is dat het laaggradig ontstekingsprofiel steeg bij de groep ouderen die een placebo hadden gekregen. Dat was niet het geval bij de andere groep die het voedingssupplement met vitamine D en leucine toegediend kreeg. Het supplement kon de stijging dus verhinderen.