Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vaste babyvoeding: vanaf hoeveel maanden geef je je kind wat?

9 min read

Het is een vraag waarmee veel jonge ouders worstelen: vanaf hoeveel maanden mag ik mijn baby nu vaste voeding geven? En wat eet m’n kind dan het best op welke leeftijd? Wij gieten alle info in een handig overzicht.

Wanneer begin je met het eerste hapje?

Tussen 4 en 6 maanden gaan de voedingsreflexen van baby’s geleidelijk over in bewuste mondbewegingen. Daarom is het de ideale periode om je kindje gepureerde voeding, uit een potje (bijvoorbeeld van Olvarit) of zelfgemaakt, van een lepel te leren happen. Wacht tot 6 maanden om met vaste voeding te beginnen als je borstvoeding geeft. Ook bij kinderen jonger dan 4 maanden is dat niet aangeraden, hun darmpjes kunnen dan nog niet met vaste voeding overweg.

Sowieso blijft tot 6 maanden melkvoeding de belangrijkste voeding voor je kindje. Groentehapjes en later fruithapjes zijn uitsluitend bedoeld als oefenhapjes en vervangen geen flesvoeding.

Wanneer een kind precies toe is aan zijn eerste hapje, verschilt van kind tot kind. Zo kan je zien of je kindje toe is aan vaste voeding:

  • Ook al heb je de hoeveelheid voeding onlangs verhoogd, toch lijkt je kind nog steeds niet verzadigd.
  • Je kind heeft snel opnieuw trek na een vol flesje.
  • Je kind wordt ’s nachts weer wakker, terwijl dat vroeger niet het geval was.
  • Je kind sabbelt op zijn vuistje en maakt smakkende geluidjes.
  • Je kind heeft veel interesse in wat jij eet.

Bied de eerste keer lepelvoeding aan tijdens een rustig en ontspannen moment. Op die manier kan je baby op zijn eigen tempo wennen aan de nieuwe voedingsstructuur en smaak. Denk niet te snel dat je kind iets niet lust. Het kan wel 10 à 15 proefbeurten duren vooraleer zijn smaakpapillen vertrouwd zijn met een onbekende smaak. Als je baby stopt met eten, kun je dus gerust stoppen en later nog eens proberen.

Wissel tijdens dit stadium babyvoeding in potjes wel af met zelfgemaakt eten. Babyvoeding uit potjes is zeer fijn (hierdoor kunnen de voedingsstoffen beter opgenomen worden) en kan qua structuur sterk verschillen van een zelfbereide maaltijd die je met een vork fijn prakt. Door beide af te wisselen, kan je kind gewend raken aan verschillende texturen.

Vaste babyvoeding vanaf 6 maanden

Vanaf 6 maanden beweegt de tong van je baby niet langer naar voor en naar achteren, maar op en neer. De kaak van je kindje maakt dan stilaan kleinere verticale bewegingen en de verhouding tussen zuigen, ademen en slikken gaat van 1:1:1 naar 3:1:1.

Vanaf de leeftijd van 6 maanden is borst- of flesvoeding sowieso niet meer voldoende. Je moet dan starten met vaste babyvoeding. Dat neemt niet weg dat melk ook na die leeftijd nog belangrijk blijft voor je kindje. Uit borstvoeding of opvolgmelk haalt je kleine spruit een groot deel van de voedingsstoffen die hij nodig heeft. Maar hoe meer vaste voeding je kindje gaat eten, des te minder melk hij nodig heeft.

Als je borstvoeding geeft, is het trouwens zeker aan te raden om te wachten tot je baby 6 maanden is om over te schakelen op vaste voeding. Je melkproductie zou dan namelijk verminderen omdat je baby minder drinkt.  Benieuwd naar hoe een voedingsschema eruit zou kunnen zien aan deze leeftijd? Klik dan hier voor meer info.

Tips bij het starten met vaste babyvoeding

  • Zorg bij zelfgemaakte maaltijden dat het voedsel volledig fijngemalen is. Gebruik hiervoor best een vruchtenpers, rasp, roerzeef of mixer. Babyvoeding in potjes is sowieso zeer fijn. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen makkelijker in het maag-darmkanaal van je baby opgenomen worden.
  • Houd de eerste smaken puur en simpel. Kies bijvoorbeeld voor potjes of zelfgemaakte puree met fruit zoals peer, banaan, appel of mango. Of neem groenten met een zachte smaak zoals broccoli, wortel en bloemkool.
  • Zorg dat je baby de lepel ziet aankomen: zo krijgt je kind tijd om zijn mond te openen. Breng het lepeltje horizontaal in de mond en druk het lichtjes op de tong van je baby.
  • Loop niet te hard van stapel en start met een paar kleine lepeltjes per dag om te oefenen. Kies een moment waarop je kind niet te hongerig is, bijvoorbeeld tussen twee voedingen in.
  • Houd het hoofd van je oogappel lichtjes voorover gebogen, dan kan hij makkelijker de lepel leegmaken met de lippen.
  • Maak je geen zorgen als hij de eerste hapjes meteen weer uitspuugt. Oefening baart kunst!
  • Ga het mondje van je kind niet voortdurend afvegen wanneer hij morst. Zo geef je de boodschap dat eten iets vies is.
  • Denk niet te snel dat een baby iets niet lust. Een kind heeft ongeveer 10 à 15 proefbeurten nodig vooraleer zijn smaakpapillen vertrouwd zijn met een onbekende smaak of textuur.
  • Weigert je kind om te eten? Geef hem dan een lege lepel om mee te spelen en te wennen aan het gevoel van een lepel in de mond.
  • Laat je baby zelf zijn eettempo bepalen. Forceer niets!
  • Nu je kindje minder melkvoeding drinkt, heeft het nood aan water om voldoende vocht binnen te krijgen. Water is de beste dorstlesser na elke maaltijd en tussen de maaltijden door.

Vaste babyvoeding vanaf 8 maanden

Tussen 8 en 12 maanden kan een baby voedsel met de tong naar de zijkant van de mond brengen om het te kauwen. Hierdoor kan het nu ook grover gemalen en vast voedsel eten. Begin hiermee voor je kind een jaar wordt, want anders leert je baby niet meer automatisch kauwen. Ook al heeft je kindje nog geen tandjes, toch kan het door te sabbelen en te ‘bijten’ met de tandbogen of kaken stukjes eten.

Een goed ontbijt is een belangrijke start van de dag. Daarvan krijgt je kindje de energie die hij nodig heeft. Geschikte ontbijtproducten zijn producten met granen (bijvoorbeeld een product zoals Olvarit 7 granen), zoals brood, pap of muesli. Voor de lunch schotel je je kleine spruit het liefst wit of lichtgrijs brood voor met beleg zoals vers geplet fruit, fruitcompote, groentepuree, Olvarit fruitpotje of zelfgemaakte hummus. ’s Avonds schakel je beter terug over op borst- of flesvoeding.

Tips bij het geven van babyvoeding vanaf 8 maanden

  • Ga geleidelijk aan van fijngemalen naar geplet en geprakt voedsel. Maak je groentepap steeds minder vloeibaar.
  • Wanneer een baby de drogere pap goed kan eten, mag je stap voor stap wat meer structuur in de pap laten, bijvoorbeeld door de groenten niet meer zo fijn te maken.
  • Het is normaal dat een baby af en toe kokhalst, hoest of niest tijdens de eerste weken. Geef het niet te snel op.

Vaste babyvoeding vanaf 12 maanden

Wanneer je kind een jaar oud is, kan het nog beter kauwen. Op die leeftijd mag je de voeding gewoon snijden, alleen vlees kan je beter wel nog malen. Je baby zal in deze periode zelf de lepel naar zijn mond leren brengen. Vanaf 14 maanden kan hij ook met een rietje leren drinken. Let wel op, over het algemeen zal de eetlust van je kindje afnemen in deze periode omdat hij minder groeit in vergelijking met het eerste levensjaar. Dat is volkomen normaal. Je hoeft niet ongerust te zijn als je baby eens wat minder eet.

Samen genieten

Van zodra je kind tussen de 4 en 6 maanden is, kan je dus langzaamaan overschakelen op vaste voeding. Respecteer het tempo van je baby en forceer niets. En niet vergeten: samen eten moet vooral leuk blijven. Veel succes!

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…