Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Het is een vraag waarmee veel jonge ouders worstelen: vanaf hoeveel maanden mag ik mijn baby nu vaste voeding geven? En wat eet m’n kind dan het best op welke leeftijd? Wij gieten alle info in een handig overzicht.
Tussen 4 en 6 maanden gaan de voedingsreflexen van baby’s geleidelijk over in bewuste mondbewegingen. Daarom is het de ideale periode om je kindje gepureerde voeding, uit een potje (bijvoorbeeld van Olvarit) of zelfgemaakt, van een lepel te leren happen. Wacht tot 6 maanden om met vaste voeding te beginnen als je borstvoeding geeft. Ook bij kinderen jonger dan 4 maanden is dat niet aangeraden, hun darmpjes kunnen dan nog niet met vaste voeding overweg.
Sowieso blijft tot 6 maanden melkvoeding de belangrijkste voeding voor je kindje. Groentehapjes en later fruithapjes zijn uitsluitend bedoeld als oefenhapjes en vervangen geen flesvoeding.
Wanneer een kind precies toe is aan zijn eerste hapje, verschilt van kind tot kind. Zo kan je zien of je kindje toe is aan vaste voeding:
Bied de eerste keer lepelvoeding aan tijdens een rustig en ontspannen moment. Op die manier kan je baby op zijn eigen tempo wennen aan de nieuwe voedingsstructuur en smaak. Denk niet te snel dat je kind iets niet lust. Het kan wel 10 à 15 proefbeurten duren vooraleer zijn smaakpapillen vertrouwd zijn met een onbekende smaak. Als je baby stopt met eten, kun je dus gerust stoppen en later nog eens proberen.
Wissel tijdens dit stadium babyvoeding in potjes wel af met zelfgemaakt eten. Babyvoeding uit potjes is zeer fijn (hierdoor kunnen de voedingsstoffen beter opgenomen worden) en kan qua structuur sterk verschillen van een zelfbereide maaltijd die je met een vork fijn prakt. Door beide af te wisselen, kan je kind gewend raken aan verschillende texturen.
Vanaf 6 maanden beweegt de tong van je baby niet langer naar voor en naar achteren, maar op en neer. De kaak van je kindje maakt dan stilaan kleinere verticale bewegingen en de verhouding tussen zuigen, ademen en slikken gaat van 1:1:1 naar 3:1:1.
Vanaf de leeftijd van 6 maanden is borst- of flesvoeding sowieso niet meer voldoende. Je moet dan starten met vaste babyvoeding. Dat neemt niet weg dat melk ook na die leeftijd nog belangrijk blijft voor je kindje. Uit borstvoeding of opvolgmelk haalt je kleine spruit een groot deel van de voedingsstoffen die hij nodig heeft. Maar hoe meer vaste voeding je kindje gaat eten, des te minder melk hij nodig heeft.
Als je borstvoeding geeft, is het trouwens zeker aan te raden om te wachten tot je baby 6 maanden is om over te schakelen op vaste voeding. Je melkproductie zou dan namelijk verminderen omdat je baby minder drinkt. Benieuwd naar hoe een voedingsschema eruit zou kunnen zien aan deze leeftijd? Klik dan hier voor meer info.
Tussen 8 en 12 maanden kan een baby voedsel met de tong naar de zijkant van de mond brengen om het te kauwen. Hierdoor kan het nu ook grover gemalen en vast voedsel eten. Begin hiermee voor je kind een jaar wordt, want anders leert je baby niet meer automatisch kauwen. Ook al heeft je kindje nog geen tandjes, toch kan het door te sabbelen en te ‘bijten’ met de tandbogen of kaken stukjes eten.
Een goed ontbijt is een belangrijke start van de dag. Daarvan krijgt je kindje de energie die hij nodig heeft. Geschikte ontbijtproducten zijn producten met granen (bijvoorbeeld een product zoals Olvarit 7 granen), zoals brood, pap of muesli. Voor de lunch schotel je je kleine spruit het liefst wit of lichtgrijs brood voor met beleg zoals vers geplet fruit, fruitcompote, groentepuree, Olvarit fruitpotje of zelfgemaakte hummus. ’s Avonds schakel je beter terug over op borst- of flesvoeding.
Wanneer je kind een jaar oud is, kan het nog beter kauwen. Op die leeftijd mag je de voeding gewoon snijden, alleen vlees kan je beter wel nog malen. Je baby zal in deze periode zelf de lepel naar zijn mond leren brengen. Vanaf 14 maanden kan hij ook met een rietje leren drinken. Let wel op, over het algemeen zal de eetlust van je kindje afnemen in deze periode omdat hij minder groeit in vergelijking met het eerste levensjaar. Dat is volkomen normaal. Je hoeft niet ongerust te zijn als je baby eens wat minder eet.
Van zodra je kind tussen de 4 en 6 maanden is, kan je dus langzaamaan overschakelen op vaste voeding. Respecteer het tempo van je baby en forceer niets. En niet vergeten: samen eten moet vooral leuk blijven. Veel succes!
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon