Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Verpleegkundigen vinden hun werk uitdagend ondanks hoge werkdruk & onderbezetting

Lore
2 min read

De toekomst van de verpleegkunde ziet er volgens de verpleegkundigen zelf positief uit. Dat blijkt althans uit een bevraging van de Algemene Unie der Verpleegkundigen van België (AUVB) bij 2822 Belgische verpleegkundigen naar aanleiding van het “The Future of Nursing”-congres. De verpleegkundigen zijn tevreden zijn met hun uitdagende job en zien de toekomst dus ook gunstig in.  Wel gaven velen aan dat de werkvloer vaak onderbezet is, waardoor ook de werkdruk hoger ligt dan in andere beroepen.

Hoge betrokkenheid

95% van de ondervraagden vindt dat ze een uitdagende job hebben en 96.5% willen ook zeker aan de slag blijven in de sector. Dat is geen verrassing volgens Wouter Decat, coördinator bij AUVB: “Verpleegkundige is een schitterend beroep omdat je zeer dicht bij de patiënt en zijn ziekte komt, en naast medische aspecten ook kan inzetten op psychologische en sociale factoren. Dan maak je als verpleegkundigen een verschil voor de patiënt.”

Ongerustheid

Hoewel 75% van de bevraagde verpleegkundigen de toekomst positief inzien, zijn sommigen ook wel ongerust. De werkdruk ligt immers (te) hoog (82.9%), vaak ten gevolge van de onderbezetting (82.1%). Al spelen er ook nog andere factoren mee:  “Ook de taakverdeling en communicatie binnen het team worden als oorzaken naar voren geschoven,” merkt Kelly Sabbe die als verpleegkundige en onderzoeker aan de UAntwerpen meewerkte aan het onderzoek op. “Opmerkelijk is nog dat het overgrote deel van de respondenten vrouwen waren en dat zij de werkdruk minder hoog ervaren dan hun mannelijke collega’s.”

Er is duidelijk een nood aan meer verpleegkundigen op de werkvloer, maar jonge studenten worden net door de grote werkdruk afgeschrikt. Het is met andere woorden van groot belang dat in de toekomst de kwaliteit van zorg gegarandeerd blijft door meer en beter opgeleide verpleegkundigen, en dit in alle sectoren van de gezondheidszorg.

 Het congres “Future of nursing : improving health, driving change” vindt vandaag en morgen 1 december plaats in Brussel. 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…