Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het verrassende effect van breien op onze gemoedstoestand

Olivier
2 min read

Veel mensen denken misschien dat breien iets is dat vooral door oude vrouwtjes gedaan wordt, maar niets is minder waar. Tegenwoordig is breien populair bij alle leeftijden, mannen en vrouwen. Dit is niet voor niets, breien heeft namelijk een heel sterk effect op onze mentale toestand. Er zijn zelfs klinieken in het buitenland die zogeheten ‘brei-therapie’ geven. Breien werkt ontspannend en zorgt voor vermindering van stress. Daarnaast zou breien zelfs paniekaanvallen kunnen verhelpen en werkt het goed tegen pijntjes.

Waar ligt dit nu aan?

Tijdens het breien wordt een stofje genaamd dopamine, aangemaakt. Dit is een stofje dat ervoor zorgt dat we geconcentreerd en gemotiveerd blijven. Zo geef je negatieve gedachten geen kans om de overmacht te krijgen.

Wetenschappers van de Arizona University in de Verenigde Staten hebben onderzoek gedaan naar het effect van textieltherapie op de algehele gemoedstoestand van mensen. De proefpersonen werden in kleine groepen verdeeld die zich gedurende een uur met verschillende activiteiten bezig hielden. Wat bleek? De vrouwen die dat uur breiend doorbrachten voelden zich mentaal veel sterker en hielden er bovendien een beter humeur aan over.

Mediterend

Breien werkt daarnaast ook nog eens mediterend. Tijdens de systematische handelingen van het breien, maak je je hoofd vrij van alle zorgen omdat je zo geconcentreerd aan het werk bent. Omdat je snel resultaat ziet, ga je jezelf ook trots voelen wanneer je aan het breien bent.

Breien kan ook hulp bieden aan mensen met geestelijke of lichamelijke klachten. Mensen die depressief zijn, kunnen enorm veel baat hebben bij regelmatig breien. Het verzet je gedachten en zorgt voor ontspanning. Zelfs bij lichamelijke klachten kan breien helpen. Een Britse pijnkliniek gebruikt brei-therapie om verschillende lichamelijke pijntjes te bestrijden en met succes!

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…