Niet alles wat je kinderen voorschotelt, valt in de smaak. Bittere smaken zorgen vaak voor een grimas, zoete smaken maken hen dan weer gelukkig. Als je je kindje een gezonde maaltijd wil laten eten, moet je zijn smaakpapillen dus trainen. Wij geven je 7 tips die je helpen bij het aanleren van gezonde en gevarieerde eetgewoonten aan je kind.
1. Duidelijke smaken
Weigert je kind groenten te eten? Start met zachte, pure groenten zoals wortels, bloemkool of broccoli. Geef één groente per keer. Zo leert je kind de groente herkennen en waarderen. Blijf zoveel mogelijk pure smaken afwisselen.
Tip: in de groente- of fruitpotjes van Olvarit primeert altijd één groente- of fruitsmaak.
2. Dwingen heeft een omgekeerd effect
Dwing kinderen niet om iets op te eten. Doe je dat wel, dan koppelt je kind een bepaalde smaak aan een negatief gevoel waardoor afkeer ontstaat.
Je kind forceren heeft dus zeker geen zin, maar te snel opgeven ook niet. Ga op zoek naar de gulden middenweg.
3. Proeven, proeven en nog eens proeven
Herhaling maakt dingen na verloop van tijd aantrekkelijk. Het is normaal dat je kind even moet wennen aan een nieuwe smaak. Geef hen dan ook die tijd. Kinderen moeten iets tien à vijftien keer proeven voor ze het beginnen te lusten. Bij spruitjes en andere bittere groenten is er vaak nog meer geduld nodig. De aanhouder wint. Geef dus niet onmiddellijk op als je kind voor de zoveelste keer weigert te eten.
4. Maak van eten een leuk gebeuren
Zorg dat het kind zich kan focussen op de maaltijd en schakel storende factoren zoals de tv uit. Geef je kind ook een eigen plaats aan tafel. Tafelen moet een gezellig moment zijn.
5. Betrek kinderen bij het kopen, maken en opdienen van de maaltijd
Is je kindje al wat ouder? Laat hen de groenten kiezen in de supermarkt en en de groenten wassen in het water. Wat ze zelf hebben klaargemaakt zullen ze zeker willen proeven.
6. Geef het goede voorbeeld
Ouders hebben een voorbeeldrol. Eet dus zelf gezond en gevarieerd. Kinderen leren eten door observatie van anderen. Zien ze je genieten van lekker witloof, dan zullen ze geloven dat het lekker smaakt. Omgevingsfactoren en opvoedingsstijl hebben dus een grote invloed op wat een kind lust.
7. Eten doe je met je ogen
Presenteer
het eten in een leuk bordje. Eten doen we ook met de ogen. Een aantrekkelijke
presentatie beïnvloedt dus ook je kind positief. Serveer niet enkel groene
groenten maar leg ook eens gele of rode varianten op hun bord.