We horen je al denken, stoelyoga, waar komen ze nu weer mee af? Maar de hele dag aan je bureau achter een scherm zitten, dat kan gewoon niet gezond zijn, toch? Er zijn al talloze onderzoeken uitgevoerd naar het belang van beweging op het werk.[1]
Gezondheidsnadelen van zittend werken
Uit een onderzoek van TNO blijkt dat zittend werken en te weinig beweging buiten het werk (denk aan elke dag met de auto naar het werk, nooit sporten, de hele avond in de zetel voor tv hangen,…) een invloed hebben op je gezondheid. Dit wordt ook wel ‘sedentair gedrag’ genoemd. Hiermee bedoelt men een lange periode neerzitten en tussendoor niet bewegen. Door langtijdig neer te zitten verbruik je heel weinig energie, ook al voer je een activiteit uit zoals werken aan je bureau.
De gezondheidsrisico’s verbonden aan dit sedentair gedrag zijn onder andere een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en in extreme gevallen vroegtijdig overlijden. Ook wordt lang stilzitten in verband gebracht met depressies, sommige vormen van kanker en gewrichtsproblemen.
Bewegen op het werk
De risico’s klinken eng, dat geven we ook toe vanachter onze computer, al zittend, ja. Maar gelukkig kan je deze kwalen voorkomen en zorgen dat je genoeg beweegt, ook tijdens de uren. Geregeld de benen strekken, water gaan halen of een plaspauze inlassen zijn geen overbodige luxe. En wat dacht je van stoelyoga?
Overtuig je collega’s, laat ze dit artikel lezen en begin samen aan een gezondere levensstijl op het werk.
Ontdek de oefeningen voor stoelyoga hier. Je hebt geen speciale kledij nodig, zorg wel dat je een stoel hebt zonder wieltjes. De focus ligt op het ontspannen van de nek, rug, polsen en concentratie. Ook hoef je niet lenig te zijn. De stoel helpt je vooral om je balans te behouden, dus acrobatisch wordt het niet echt.
Wees je vooral bewust van je ademhaling. Rustig in en uit ademen helpt je tot rust komen in de chaotische berg werk en het is goed voor je bloedcirculatie.
Start met je rug los te maken. Leg je handen op je knieën, voeten plat op de grond en maak afwisselend een holle en bolle rug. Doe dit traag zodat je elke spier voelt ontspannen. Beweeg je nek mee, als je je nek gespannen houdt is dit slecht voor je nekspieren.
Rijk naar je tenen toe (of tot waar je lichaam het toelaat). Dit zorgt voor een stretching van je rug en tegelijk strek je je benen eens, wat anders niet vaak gebeurd als je de hele dag neerzit. Volg de pose op foto 4 door één voet op je knie te leggen, breng je hand rustig naar elkaar toe en rust op je benen. Let nog steeds op je ademhaling.
Rek je rug dankzij pose 5, laat eventueel een collega helpen om de stoel tegen te houden. Pose 6 maakt je schouders los. Breng je handen naar elkaar, zo dicht als je kan, en hou enkele seconden vast. Let erop dat je rug steeds recht houdt.
Denk je dat jij te weinig beweegt Doe dan de test en ontdek welke levensstijl jij hebt.
[1] Bron : https://www.tno.nl/media/1992/lang_zitten_tno_gl_l_13_07_1573n.pdf