Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Voorkom stress als je gaat solliciteren

Gezond.be
4 min read

Wanneer je iets onderneemt wat je niet vaak doet of wat een grote impact kan hebben op je leven, kun je stress ervaren. Solliciteren is vaak zo’n stressfactor. Je kunt je nog zo goed voorbereiden door extra tijd aan het maken van je cv te besteden of je goed in te lezen. Voor en tijdens het gesprek zal je zeker een dosis spanning voelen waarbij de zenuwen door je lichaam gieren. Met onderstaande tips houd je deze spanning onder controle zodat je rustig je sollicitatiegesprek ingaat.

Oefen je sollicitatiegesprek

Zelfvertrouwen speelt een belangrijke rol bij solliciteren. Hoe zelfverzekerder je je voelt, hoe minder stress je ervaart. Het oefenen van je sollicitatiegesprek is een van de manieren om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op wat gaat komen. Spreek hardop terwijl je vragen beantwoordt of vraag iemand je te helpen en begin een oefengesprek.

Beantwoord denkbeeldige sollicitatievragen

Helemaal blanco een gesprek ingaan is voor iemand die nogal stressgevoelig is een no go. Denk daarom van tevoren alvast na over vragen die vrijwel zeker worden gesteld tijdens een gesprek en waarop je het moeilijk vindt een goed antwoord te geven. Onderstaande vragen worden veel gesteld tijdens een sollicitatiegesprek:

  • Vertel eens wat over jezelf?
  • Wat zijn je sterke kanten?
  • Wat zijn je minder goede kanten?
  • Waar zie je jezelf over vijf jaar?
  • Waarom vind je dat jij de meest geschikte kandidaat bent voor de baan?

Bedenk een elevator pitch

Kijk je op tegen de vraag ‘vertel eens wat over jezelf’? Je weet dat deze vraag in negen van de tien gevallen gesteld gaat worden, dus tijd om een goede elevator pitch te maken. Net als bij het schrijven van een cv waarbij een cv voorbeeld je goed op weg helpt, is het fijn om de elevator pitch uit te schrijven zodat je deze als leidraad kunt gebruiken tijdens het gesprek. Deze pitch is een korte presentatie over jezelf die antwoord geeft op drie vragen:

  1. Wie ben je?
  2. Wat doe je en voor wie doe je dat?
  3. Welke toegevoegde waarde kun jij leveren aan het bedrijf waar je solliciteert?

Houd je elevator pitch concreet, laat hem aansluiten op de functie die je wil en oefen deze een paar keer hardop.

Breng kalmte in je stem

Je kent dat gevoel vast wel: wanneer je spanning voelt, ga je vanzelf sneller praten. Door goed op je ademhaling te letten en de tijd te nemen, breng je kalmte in je stem zodat je met een normale snelheid gaat praten. Je zult zien dat dan de stress ook afneemt.

Ga uitgerust naar het gesprek

Als je moe bent, kun je niet optimaal presteren. Je wilt er fris en fit uitzien tijdens je sollicitatiegesprek en de vragen zo goed mogelijk beantwoorden. Het is daarom belangrijk om voor je gesprek voldoende rust te nemen en goed te slapen.

Een stressgevoel voordat je een sollicitatiegesprek hebt is vrij normaal, maar met bovenstaande tips houd jij je spanning op een aanvaardbaar niveau om die nieuwe baan binnen te halen.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…