Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom onderzoek naar polio nodig blijft

Lore
4 min read

Je zou het misschien niet meteen denken, maar polio, de virale zenuwinfectie die spierverlamming en hersenvliesontsteking veroorzaakt, komt nog voor. Niet in Europa, maar wel in landen als Afghanistan of Nigeria. Elk jaar worden gelukkig steeds minder mensen met polio besmet, maar het doel blijft natuurlijk om de ziekte volledig uit te roeien.

Wil jij daar een handje bij helpen? Dat kan! Zeker als je van Nederlandse afkomst bent, in België woont en tussen 18 en 50 jaar oud bent, kan je een belangrijke rol spelen voor een nieuw onderzoek. Daarnaast kunnen ook Belgen bijdragen.

Dankzij jouw hulp kan een nieuw vaccin ontwikkeld worden dat polio volledig kan uitroeien. Hoe en waar je je precies kan inschrijven, lees je hieronder.

Maar wat is polio nu precies?

Polio is een virus dat meestal overgedragen wordt door slechte hygiëne. Het virus verspreidt zich in de meeste gevallen via de stoelgang van de drager, maar ook speeksel kan de ziekte van persoon tot persoon overbrengen. Besmettingen via die laatste weg komen wel amper voor. Zeker in Europa hoef je je geen zorgen te maken. Het is wel aan te raden om altijd grondig je handen te wassen na een bezoekje aan het toilet.

Kinderverlamming

Poliomyelitis wordt vaak ook kinderverlamming genoemd. Het is inderdaad zo dat kinderen die met het virus besmet worden, soms ook verlamd geraken. Hun spieren worden dan zo zwak dat ze er geen controle meer over hebben. Dankzij intensieve oefeningen kunnen veel kinderen gelukkig (bijna) volledig herstellen, maar soms treden ook permanente lichaamsvervormingen op.

Ondanks die bijnaam is polio niet enkel gevaarlijk voor kinderen. Iedereen kan in principe besmet geraken, maar dat wil niet zeggen dat je dat daarom merkt. Slechts vijf procent van de mensen met polio voelt zich griepachtig en minder dan één procent krijgt te kampen met spierverlammingen.

Toch is polio een ziekte om voor uit te kijken. Zeker bij oudere mensen zijn de gevaren groter. Het risico op sterven door een poliobesmetting ligt bij deze groep hoger omdat bij hen de ademhalingsspieren vaak aangetast worden. Eens dat gebeurt, is het mogelijk dat ze voor de rest van hun leven een ademhalingstoestel moeten gebruiken. Ook de kans op een hartstilstand vergroot dan. Bovendien is revalideren na andere spierverzwakkingen minder evident eens je een bepaalde leeftijd overschreden hebt.

Help jij ook mee?

We helpen allemaal graag mee aan een betere wereld. En nu heb je ook de kans om een belangrijke rol te spelen op de weg naar een poliovrije wereld. Zeker als je nu in België woont, maar eigenlijk geboren bent in Nederland. Al kan je ook als Belg een verschil maken. Hoe precies? Dat lees je hieronder.

Enkele professoren van de universiteiten van Gent en Antwerpen zijn namelijk volop bezig met het testen van een nieuw drinkbaar poliovaccin. Dat zou dé manier moeten zijn om de ziekte volledig uit te roeien.

Het huidige drinkbare vaccin wordt bijna uitsluitend nog gebruikt in derdewereldlanden. Dit drinkbare vaccin is namelijk goedkoper dan het inspuitbare vaccin: er zijn geen injectienaalden of dokters voor nodig. Toch heeft het drinkbare vaccin 1 belangrijk nadeel:  in uitzonderlijke gevallen kan het een milde vorm van de ziekte veroorzaken. Met een nieuw vaccin zou dat niet mogelijk zijn, waardoor de ziekte volledig zou kunnen uitgeroeid worden.

Een eerste deel van het onderzoek werd vorig jaar al uitgevoerd in Poliopolis. Daar verbleven twee groepen van 15 personen gedurende een maand in quarantaine om het nieuwe vaccin uit te testen. Men verbleef in quarantaine om te voorkomen dat verzwakte versies van het poliovirus via de stoelgang in de natuur zouden terechtkomen.

Om deel te nemen aan de vervolgstudie (waarbij je niet in quarantaine hoeft te verblijven) en de strijd tegen polio mee aan te gaan, kan je je hier inschrijven. Voor elke consultatie (in totaal 5 of 8) wordt een vergoeding van €75 voorzien en ook voor de stoelgangstalen word je betaald. Een goeie manier dus om de wetenschap een duwtje in de rug te geven én je bankrekening te spijzen!

Ontdek meer over het onderzoek!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…