Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wanneer alcohol echt een probleem begint te worden

Fien De Bruycker
4 min read

Geschreven met input van Connection SGGZ

Alcohol is voor veel mensen haast vanzelfsprekend geworden, bij feestelijke gelegenheden, etentjes en borrels. Maar wat als het in je dagelijkse patroon verstrengeld raakt? Vanaf wanneer wordt het een probleem en kun je spreken van een alcoholverslaving?

Zolang we ons kunnen herinneren is alcohol sociaal gezien dusdanig geaccepteerd dat het vaak zelfs lijkt alsof je jezelf haast moet verantwoorden als je een keertje geen alcohol drinkt. “Oh, ben je BOB?”, of “Ah wat ongezellig zeg!” zijn dan veel gehoorde reacties. Terwijl het natuurlijk net zo goed kan zijn dat je om een heel andere reden geen alcohol drinkt. Omdat je er even geen trek in hebt of omdat alcohol misschien wel een groot probleem is geworden, dat je met veel moeite onder bedwang probeert te houden. 

Ondanks dat alcohol een relatief onschuldig imago heeft, is het zowel geestelijk als lichamelijk zeer verslavend. Hierdoor is het extra lastig om er mee te stoppen als je kampt met een drankprobleem. Zeker als je hele omgeving wel gewoon drinkt kan het erg lastig zijn om te stoppen met drinken

Wanneer ben je alcoholverslaafd? 

Deze vraag is niet voor iedereen eenduidig te beantwoorden, omdat het soms moeilijk is in te schatten of er daadwerkelijk sprake is van een probleem. De mate waarin iemand verslaafd is aan alcohol hangt vooral af van hoe vaak en hoeveel er gedronken wordt, en natuurlijk ook wat de consequenties hiervan zijn. 

In feite is er sprake van een verslaving wanneer er in een periode structureel veel alcohol is gedronken en iemand hierdoor niet of nauwelijks meer zelfstandig kan stoppen. Hierdoor kan het alcoholgebruik leiden tot terugkerende problemen. 

Verschillende tekenen die duiden op alcoholisme 

Een groot verschil tussen iemand die niet alcoholverslaafd is en iemand die wel alcoholverslaafd is, is de aanleiding tot alcoholinname. De ene ‘wil’ drinken en de ander ‘moet’ drinken. In dat laatste geval is er sprake van alcoholisme, wat zich op de volgende manieren kan uiten: 

  • Problematisch drinken: Dit houdt in dat het drinken van alcohol gepaard gaat met verschillende lichamelijke, geestelijke en sociaal-maatschappelijke problemen. 
  • Bingedrinken: Oftewel: grote hoeveelheden alcohol drinken in een relatief korte tijd. Hierdoor stijgt het bloedalcoholgehalte tot 0.8 promille. Bij mannen komt dit neer op gemiddeld 6 glazen en bij een vrouw op 4 glazen alcohol. 
  • Geestelijk afhankelijk zijn: Wanneer je obsessief aan drinken denkt, dan is er sprake van een geestelijke afhankelijkheid van alcohol. Dit betekent vaak ook dat je je niet meer happy of comfortabel voelt zonder alcohol. Drinken wordt dan vaak gedaan om je eigen gemoedstoestand te veranderen en te ontvluchten aan je problemen en de realiteit. 
  • Lichamelijk afhankelijk zijn: Deze gaat samen vaak samen met het geestelijke aspect. Wanneer je lichamelijk verslaafd bent, treden er namelijk ook ontwenningsverschijnselen op. Vooral wanneer je van het ene op het andere moment afkickt – oftewel ‘cold turkey’ – gaat dit gepaard met zweten, trillen, slecht slapen, angst en enorme stemmingswisselingen. 

Hulp zoeken

Vraag je jezelf af of jij (of iemand in je nabije omgeving) alcoholverslaafd is en zijn de eerdergenoemde punten herkenbaar? Dan kan er inderdaad sprake zijn van een alcoholprobleem. Het probleem erkennen is de eerste grote en moeilijke stap waarmee je te maken hebt, maar vervolgens is het heel belangrijk hier hulp bij te zoeken. Bij Connection SGGZ bieden ze bijvoorbeeld professionele hulp bij het afkicken van een alcoholverslaving. Dit kan zowel in hun kliniek in Meerlo, als in hun kliniek in Zuid-Afrika. Hier word je op een medisch verantwoorde en betrokken manier geholpen in de weg naar een alcoholvrij leven. 

Door Fien De Bruycker

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…