Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Alcoholafhankelijkheid

Olivier
5 min read

Iedereen drinkt wel eens een glas alcohol en hier is niets mis mee. Als je af en toe alcohol drinkt en zelf controle hebt over de momenten dat je een glas neemt, is er niets aan de hand. Heb je echt de controle over het gebruik van alcohol verloren, dan heb je te maken met alcoholafhankelijkheid en dit is niet gezond. Zelfs met kennis van de negatieve gevolgen van het drinken van alcohol en de veranderingen die de alcoholafhankelijkheid met zich meebrengt in je carrière, sociale leven en gezinsleven, blijf je in dit geval gewoon te veel alcohol drinken.

Op deze pagina lees je meer over de oorzaken van alcoholafhankelijkheid en over de symptomen van deze vorm van verslaving. Voornamelijk het doornemen van de symptomen is belangrijk en zeker als je twijfelt of je afhankelijk bent van alcohol, want door de symptomen door te nemen kun je eenvoudig achterhalen of jij ook mogelijk afhankelijk bent geworden van alcohol.

De oorzaken van alcoholafhankelijkheid

Je ontwikkelt een afhankelijkheid van alcohol niet zomaar, want dit duurt gemiddeld zeven jaar. In de zeven jaar dat je een afhankelijkheid voor alcohol ontwikkelt, doorloop je een aantal stadia:

 1. Stadium 1: je drinkt voor het effect. Je drinkt dus niet meer voor de gezelligheid, maar om te kunnen ontspannen, eventuele angsten te kunnen verminderen of somberheid tegen te gaan. Het ultieme doel is het veranderen van de stemming, of dit nu van gestrest naar ontspannen is of van verdrietig naar blij moet zijn.
 2. Stadium 2: je went aan alcohol. Hoe meer je drinkt, hoe meer je nodig hebt om de effecten van de alcoholconsumptie te kunnen ervaren. Kortom: je hebt in dit stadium steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te kunnen bereiken.
 3. Stadium 3: je krijgt black-outs. Als je veel drinkt, kan het voorkomen dat je bepaalde dingen vergeet die tijdens het drinken van alcohol zijn voorgevallen. Denk hierbij aan gesprekken die je hebt gehad, maar ook aan dingen die je hebt gedaan of plaatsen waar je bent geweest. In het begin schrik je nog van de black-outs die je door alcohol kunt krijgen, maar hierna ben je hieraan gewend en schrik je er niet meer zo van als je iets bent vergeten door het drinken van alcohol. Dit is ernstig, simpelweg omdat de ernstige effecten van het drinken van alcohol in dit geval niet meer gezien worden.
 4. Stadium 4: er ontstaan problemen die met de consumptie van alcohol samenhangen. Je krijgt niet alleen lichamelijke klachten, maar ook problemen op het werk, verlies van sociale contacten door ruzies en problemen in het gezin.
 5. Stadium 5: je krijgt onthoudingsverschijnselen. Heb je even niet gedronken, dan krijg je al snel te maken met onthoudings- of afkickverschijnselen. Denk hierbij aan transpireren, trillen, een onrustig gevoel en slecht slapen. Heb je alcohol gedronken, dan voel je je meteen weer beter.

De vicieuze cirkel van alcoholafhankelijkheid

Door bovenstaande stadia, blijft het drinkgedrag steeds bestaan. Dit betekent dat er een vicieuze cirkel ontstaat, die heel lastig te doorbreken is. In het kort is de vicieuze cirkel van een alcoholafhankelijkheid onder te verdelen in vier zaken:

 • Het farmacologische aspect: je blijft drinken, zodat je de ontwenningsverschijnselen van jouw alcoholafhankelijkheid kunt bestrijden als je even niet hebt gedronken.
 • Het psychologische aspect: je schaamt je en voelt je schuldig over je drankgebruik, maar hierdoor ga je juist nog meer drinken. Uiteindelijk nemen de gevoelens hierdoor weer toe, waardoor je juist weer blijft drinken.
 • Het sociale aspect: je krijgt problemen met vrienden, familieleden en kennissen, wat voor isolatie zorgt. Voel je je geïsoleerd, dan ga je juist weer meer drinken.
 • Het cerebraal aspect: door het overmatige alcoholgebruik kunnen er uiteindelijk hersenbeschadigingen optreden, waardoor je geen weerstand meer kunt bieden om niet meer te drinken.

Zoals je ziet, is het dus zeker niet gemakkelijk om uit een alcoholafhankelijkheid te komen. Doorbreek je het ene aspect van de vicieuze cirkel, dan bestaan er namelijk nog steeds drie aspecten die je in de cirkel houden.

Symptomen van een alcoholafhankelijkheid

Twijfel jij of je afhankelijk bent geworden van alcohol of heb je het idee dat iemand in jouw omgeving afhankelijk is geworden van alcoholische dranken? Dan kun je dit eenvoudig testen door de belangrijkste symptomen van een alcoholafhankelijkheid door te nemen.

De belangrijkste symptomen van een afhankelijkheid van alcohol, zijn de volgende:

 • Tolerantie: je moet meer drinken om uiteindelijk hetzelfde of het gewenste effect te krijgen.
 • Je hebt last van onthoudingsverschijnselen als je even niet hebt gedronken.
 • Je drinkt vaker en meer dan je iedere keer van plan bent.
 • Je hebt vaker geprobeerd het gebruik van alcohol in de hand te houden, maar dit lukt steeds niet.
 • Je besteedt veel tijd aan het gebruik van alcohol of aan het bijkomen van het gebruik van alcohol.
 • Je hebt niet meer veel hobby’s, je hebt minder sociale contacten dan voorheen en hebt ook problemen op je werk.
 • Je weet dat het slecht is, maar je blijft wel gebruiken.

Herken jij jezelf in drie of meer van zeven bovenstaande symptomen, dan heb je volgens de medische en psychiatrische wereld te maken met een alcoholafhankelijkheid. In dit geval is het altijd verstandig om hulp te zoeken, bijvoorbeeld door naar de dokter te gaan met jouw probleem.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…