Deze app kan aan uw hoest herkennen of u Covid-19 heeft
Onderzoekers van Essex University hebben een app ontwikkeld die bijzonder nauwkeurig kan nagaan of u Covid-19 heeft. De app analyseert daarvoor het geluid van...
Inhoud
Vanaf de eerste dag dat je zwanger bent, wil je het allerbeste voor je kindje. Je voeding speelt hierbij een belangrijke rol. In dit artikel leggen we je uit wat je beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap.
Alcohol kan zeer schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Het kan leiden tot groeiachterstanden, hersenbeschadigingen, gezichtsafwijkingen, afwijkingen aan de organen, miskramen en vroeggeboortes. Vermijd alcohol daarom volledig.
Rauwe eieren kunnen salmonellabacteriën bevatten, waar jij en je baby erg ziek van kunnen worden. Onder andere zelfgemaakte mayonaise, moussedesserts en ijs kunnen rauwe eieren bevatten.
Ook in rauw vlees en rauwe vis kunnen schadelijke bacteriën zitten. Tijdens je zwangerschap kan je de volgende producten daarom beter vermijden:
Nog een rauw product dat je beter kunt laten staan, zijn rauwmelkse kazen. Deze kunnen de listeriabacterie bevatten. Zachte kazen zoals brie en camembert vallen in deze categorie. Rauwmelkse kazen herken je aan de woorden ‘au lait cru’ op de verpakking.
Vitamine A is natuurlijk gezond, maar een teveel aan vitamine A kan aangeboren afwijkingen bij je baby veroorzaken. Lever en leverproducten zijn zeer rijk aan vitamine A. Daarom kan je hier tijdens je zwangerschap beter voorzichtig mee zijn. Kijk ook uit met vitaminetabletten en voedingssupplementen waar vitamine A in zit.
Verse producten kan je beter niet te lang bewaren, zeker niet als je zwanger bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan salades en vleeswaren. Houd jezelf aan de houdbaarheidsdatum en bewaar producten in luchtdichte verpakkingen in de koelkast.
Een dropje op zijn tijd kan natuurlijk geen kwaad, maar snoep hier niet te veel van. Drop bevat namelijk glycyrrhizine. Deze stof beïnvloedt de werking van onze nieren. Ook kan drop zorgen voor een hogere bloeddruk, vochtophoping en een kaliumtekort.
Cafeïne vergroot het risico op een miskraam en een te laag geboortegewicht. Kleine hoeveelheden cafeïne zijn echter geen probleem. Het Voedingscentrum adviseert om onder de 200 milligram per dag te blijven. Cafeïne zit onder andere in koffie, cola, thee en energiedrankjes. Wil je toch koffie en thee drinken? Kies dan voor cafeïnevrije varianten.
Sommige kruiden zijn schadelijk voor ongeboren baby’s. Neem daarom geen kruidenpreparaten of etherische kruidenoliën. Normaal gebruik van kruiden kan echter geen kwaad.
Voor de gezondheid van jou en je baby is hygiëne ook erg belangrijk. Was daarom altijd je handen goed met zeep en was keukengerei direct af met heet water en afwasmiddel.
Vragen over de voeding van jezelf tijdens je zwangerschap, of over de voeding van je kindje? De diëtisten van Nutricia antwoorden gratis op al je vragen. Klik hier om hen te contacteren.
Onderzoekers van Essex University hebben een app ontwikkeld die bijzonder nauwkeurig kan nagaan of u Covid-19 heeft. De app analyseert daarvoor het geluid van...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon