Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ziekenhuizen openen deuren voor rokers op Werelddag Zonder Tabak

Lore
3 min read

Vandaag, op Werelddag zonder Tabak, bieden verschillende Belgische ziekenhuizen tests en professioneel advies aan voor rokers.

De Werelddag is een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie en gaat elk jaar op 31 mei door. Dit jaar wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de impact van roken op de (gezondheid van de) rokers longen.

Sensibilisering in ziekenhuizen

In totaal nemen zeker 46 Belgische ziekenhuizen deel aan de sensibiliseringsdag. In de deelnemende ziekenhuizen kan je vandaag (of op een ander moment, afhankelijk van ziekenhuis tot ziekenhuis) terecht voor onder andere:

  • Gratis tips en advies van gezondheidsprofessionals
  • Evaluatietest om niveau nicotineverslaving te bepalen
  • Meting hoeveelheid CO in longen
  • Evaluatie reële longleeftijd

Hoe meedoen?

Nam je eerder al pogingen om te stoppen met roken of wil je het graag voor de eerste keer proberen? Profiteer dan zeker van de gratis raad en ondersteuning van de professionelen uit de gezondheidszorg die vandaag in de deelnemende ziekenhuizen voor je klaar staan.

  • Zoek een ziekenhuis in je buurt dat deelneemt aan de actie
  • Meld je aan in de inkomhal van het ziekenhuis van je keuze en begeef je naar de stand
  • Doe de tests en krijg meteen advies

Geen deelnemende ziekenhuizen in de buurt of langsgaan niet haalbaar vandaag? Je kan ook steeds met je arts of tabakoloog praten over je wens om te stoppen met roken.

Extra aandacht voor longaandoeningen gelinkt met roken

Met de Werelddag wil de Wereldgezondheidsorganisatie ook nogmaals waarschuwen voor longaandoeningen zoals longkanker en COPD die duidelijk gelinkt zijn met roken.

  • Roken ligt in 90% van de gevallen aan de basis van longkanker
  • 1 op 4 rokers loopt het risico om COPD, een chronische longziekte die gepaard gaat met een hoest die niet overgaat en kortademigheid, te ontwikkelen

Bovendien verhoogt roken het risico op hoofd- en halstumoren (bijvoorbeeld strottenhoofd en slokdarm) en tumoren in de maag, darm, lever, alvleesklier, nieren, blaas en baarmoederhals.

De beste behandeling spreekt voor zich: zo vlug mogelijk stoppen met roken. Ook passief roken vermijden, vermindert de kans op long- of hartproblemen.

Bron: www.dagzondertabak.be, www.rookstopmethulp.be

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…