Strik jij in deze bijzondere tijden ook net iets vaker de wandelschoenen vast? Goed idee, want frisse buitenlucht, beweging en daglicht vormen de ideale cocktail voor een mentale opkikker. Met deze vijf tips haal je nog meer uit je dagelijkse wandeling.
1, 2, 3 … conditie
Wandelen is een gezonde vorm van beweging die de gewrichten weinig belast, waardoor je minder risico loopt op blessures. Toch wil dat niet zeggen dat je door deze matige inspanning geen conditie kan opbouwen. Begin met een wandeling van 30 minuten, bijvoorbeeld na het avondeten, zo’n 2 à 3 keer per week. Door de duur en het tempo voorzichtig op te drijven, kan je het uithoudingsvermogen verbeteren. Wie liever een concreet schema heeft als houvast, kan online heel wat laagdrempelige trainingsprogramma’s terugvinden voor beginnende en gevorderde wandelaars.
Hallo, ochtendlicht
Omdat wandelen je in de buitenlucht brengt, levert het nog een aantal gezondheidsvoordelen op. Je krijgt een portie frisse lucht en zonlicht binnen die werken als een natuurlijke kop koffie. Probeer daarom eens een ochtendwandeling net na het ontwaken. ‘s Ochtends vroeg slorp je het meeste blauwe licht op, waardoor je vanzelf beter wakker wordt. Daarnaast zorgt voldoende natuurlijk daglicht overdag ervoor dat je ‘s avonds makkelijker melatonine aanmaakt, wat dan weer helpt om in slaap te vallen.
Podcast-pauze
Niet van het type dat rustig wordt van een doelloze wandeling met enkel de omgeving als afleiding? Gebruik dat uurtje beweging om ondertussen die podcast te beluisteren waar je thuis nooit toe komt omdat altijd iets (of iemand) je aandacht opeist. Neem jezelf voor om pas de volgende aflevering te beluisteren als je gaat wandelen, zodat je gemotiveerd bent om weer die wandelschoenen aan te trekken. Voor je het weet, ben je wandel- (en podcast)verslaafd.
Sportief cafeïneshot
Wie vaak last heeft van een zware maag na de lunch, kan die met een wandeling bestrijden in plaats van met het zoveelste cafeïneshot. Een zwaardere maaltijd zorgt ervoor dat de vertering veel energie kost. Een ommetje kan de bloedcirculatie in je lichaam beter verdelen, waardoor er ook opnieuw meer bloed naar je hersenen stroomt in plaats van naar je verteringsstelsel. Een lange wandeling hoeft dat trouwens niet te zijn. Door een kwartier te bewegen, bereik je al effect. Combineer het ommetje met bijvoorbeeld een telefoongesprek dat nog op de to-dolist staat, en je wint nog tijd ook.
Tot aan de finish
‘Wat vaker gaan wandelen’ is een vaag voornemen, en wie al eerder sporten heeft geprobeerd weet: het ontbreken van een duidelijk doel kan ervoor zorgen dat je snel de handdoek in de ring gooit. Kies daarom ook bij wandelen voor een figuurlijke eindbestemming. Bereik eens écht die aanbevolen 10.000 stappen per dag. Stippel vijf wandelroutes uit en leg jezelf een deadline op wanneer je die wil gewandeld hebben. Of waarom de Dodentocht eens niet op de bucketlist zetten?
Nog niet overtuigd? De gezondheidsvoordelen van wandelen op een rijtje:
- Wandelen vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
- Ook je cholesterol en bloeddruk dalen door te wandelen. Wie een te lage bloeddruk heeft, kan die net verhogen
- Een halfuurtje per dag in de buitenlucht ontspant, vermindert stress en zorgt ervoor dat je hoofd wordt leeggemaakt
- Regelmatig wandelen zorgt ervoor dat botontkalking afneemt en het risico op osteoporose verkleint
- Wandelen is een vorm van beweging die weinig impact heeft op je gewrichten. De kans op blessures is klein, wat het toegankelijk maakt voor iedereen
- Wie regelmatig wandelt, kan daar gewicht door verliezen. Met een uurtje stevig doorstappen kan je 150 à 300 kcal verbranden. Doordat je hartslag niet te hoog ligt, zal je ook sneller vetten verbranden dan bij een intensievere sport.
- Je verstevigt je spieren en voelt je fitter