Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zonbescherming; Hét anti-aging product bij voorkeur

6 min read

De laatste week hebben we kunnen genieten van de eerste, deugddoende lentezon. Door de vele Vitamine D3 tekorten die er zijn, is het zeker aan te raden om wat van die zon te pakken te krijgen. Helaas kreeg ik op het einde van vorig weekend ook een paar berichten van cliënten die verbrand waren door de zon of die last kregen van zonneallergie. 

De vraag rijst dan onmiddellijk: hoe kan ik mij goed beschermen tegen de zon?

Wat doet zonlicht met ons lichaam?

Laat ons eerst bekijken wat die zonnestraling precies inhoudt en welke effecten ze heeft op ons lichaam. Zonlicht heeft een aantal goede eigenschappen. Zoals ik al aanhaalde, is zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D. Vitamine D helpt onder andere bij de absorptie van calcium voor sterke tanden en botten, maar is ook essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem. Daarnaast heeft zonlicht een directe invloed op ons hormoonstelsel. De aanmaak van endorfine (gelukshormoon), serotonine en geslachtshormonen wordt gestimuleerd door blootstelling aan de zon. De zon zorgt daardoor automatisch voor meer energie en een vrolijk gevoel. Een natuurlijk antidepressivum dus. 

Zonlicht bevat ook een deel schadelijke straling. In het overzicht hierboven zie je het opgedeelde UV-spectrum afgebeeld. We moeten vooral rekening houden met de volgende soorten straling: UVA/UVB, HEV & IR-A.

  1. UVB-straling werkt meest oppervlakkig in op onze huid en is de primaire oorzaak van zonnebrand. 
  2. UVA-straling reikt tot 40x dieper in de huid waar het de veroorzaker is van veel indicaties zoals huidverslapping, pigmentstoornissen en rimpels. 
  3. Aan HEV-licht of ‘High Energy Visible Light’ worden we bijna allemaal dagelijks blootgesteld door onze vele schermen zoals tablets, smartphones & computers. Dat type straling dringt nog dieper onze huid binnen dan UVA-straling en is voor bijna 50% verantwoordelijk voor het ouder worden van de huid. 
  4. IRA-straling is infraroodstraling. Die reikt het diepst in onze huid en veroorzaakt daar ook oxidatieve DNA-beschadiging. 

Het is de oxidatieve beschadiging die al die stralingen veroorzaken, die zeer schadelijk is voor ons lichaam en die ook in rechtstreeks verband worden gebracht met huidkanker. 

Smeren, smeren en nog eens smeren…

De juiste bescherming tegen de schadelijke invloeden van de zon, bestaat uit een product waarmee je de huid kan insmeren en uit de toevoeging van voldoende antioxidanten om je huidbarrière mee aan te sterken. 

Dankzij mijn praktijkervaring weet ik dat bijna iedereen begrijpt dat ‘SPF’ iets te maken heeft met zonbescherming. SPF betekend letterlijk ‘Sun Protection Factor’ en het geeft je een idee hoe intens het product je beschermt tegen UVB-straling. Door een product met een SPF te gebruiken kun je dus langer in de zon blijven voordat de huid rood wordt (en verbrandt).

UVA-straling wordt niet helemaal tegengehouden door wolken of glas en is het hele jaar aanwezig van zodra er daglicht is, dus ook in de herfst en winter. Het punt dat moeilijk te begrijpen is voor veel mensen: door UVA-straling verbrand je NIET; je huid geeft dus geen waarschuwing wanneer je te veel hebt gehad zoals bij UVAB-straling wel gebeurt. Zoals eerder besproken, werkt UVA-straling tot 40x dieper in dan UVB-straling en speelt die vooral een rol in het verkleuren van de huid, huidveroudering en huidkanker. Daarom is het belangrijk dat een zonnebrandproduct ook tegen dat deel van het zonnespectrum beschermt.

In bijna alle goedgekeurde zonneproducten in Europa kan je die ‘breedspectrum’ bescherming tegen UVA- en UVA-stralen terugvinden. 

In een beperkte groep producten, vind je ook de ‘Triple Spectrum Protection’ terug. Die producten bieden ook bescherming tegen HEV- en IR-A-straling. Die producten zijn vaak wat duurder en vind je enkel terug bij fabrikanten die de focus leggen op huidverbetering. 
Ik geef zelf de voorkeur aan deze laatste groep. Het biedt een zeer complete bescherming die je op lange termijn veel voordelen zal opleveren.

Concreet

Heel interessant allemaal, maar waar moet je nu op letten als je een product gaat aanschaffen en hoe pas je dat best toe. Hier zijn een aantal belangrijke tips:

  • Gebruik altijd een product dat je beschermt tegen UV-straling; 365 dagen per jaar. Uiteraard moet je in de herst- en winterperiode alleen de zones beschermen waar de straling aan kan, zoals je gelaat, hals en handen. 
  • Kies altijd voor een product met minimum SPF 30
  • Goede fysische, minerale filters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Je zou die moeten terugvinden in de ingrediëntenlijst die op het product staat.
  • Als je wilt weten of het product ook UVA-bescherming biedt, moet je ergens het cirkelvormige UVA-logo terugvinden op de verpakking.
  • Kies bij voorkeur een product waarbij een extra antioxidantencomplex is toegevoegd. De antioxidanten zijn een onderdeel van de ‘Triple Spectrum Protection’. 
  • Er bestaan ook ‘waterproof’ varianten in zonneproducten. Dat is zeker aan te raden voor sporters.
  • Beperk de tijd die je doorbrengt in de zon.
  • Zoek de schaduw op. Stel je zo weinig mogelijk bloot aan de zon. Zon niet tijdens de middag – van 12 tot 15 uur (zomeruur) – in het voorjaar en de zomer.
  • Draag beschermende kleding. Draag een hoedje, een zonnebril met UV-werende glazen en fijn geweven, losse kleding die de huid beschermt.
  • Smeer je om de twee uur helemaal in (en meteen na het zwemmen of zweten). 
  • Vermijd de zonnebank. Dat is trouwens verboden onder de 18 jaar.
  • Zorg dat je niet verbrandt. Een rode huid is een teken dat je te lang onbeschermd in de zon hebt gelegen.
  • Zit je in een risicogroep of vertoont je huid afwijkingen (verdachte vlekjes, wondjes die niet genezen …)? Spreek er dan over met je huisarts.
  • Bescherm de kinderen optimaal.
Lynn De Coen
Door Lynn De Coen
Gezondheid

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…