Omgaan met examenstress is niet voor iedereen even eenvoudig. Daarom sommen we 12 handige tips op om het studeren toch iets aangenamer te maken voor je.
1. Goede studieplanning
Een goede studieplanning betekent in de praktijk dat je je lessen goed hebt verwerkt zodat je je helemaal kunt focussen op het onthouden van de leerstof. Verder dient je planning realistische te zijn in een examen periode. Bepaal ruim op tijd hoeveel dagen je nodig hebt om aan een bepaald vak te werken. Verder kun je noteren hoeveel pagina’s met lesstof je op een dag in je op kunt nemen. Uiteraard dien je hierbij rekening te houden met allerlei verplichtingen die je op bepaalde dagen in je agenda hebt staan. Een sportwedstrijd of een speciaal feest dient dan ook op voorhand te worden ingepland.
2. Waarschuw je omgeving
Door mensen in je directe omgeving op de hoogte te brengen van je planning en vertel wanneer de examens plaatsvinden en op welke manier je je wilt voorbereiden. Op die manier kan ook je omgeving rekening met je houden. Vrienden hoeven je dan niet te vragen om een avond mee te gaan stappen en je familie zal dan klusjes even zelf op moeten knappen vlak voor je examens. Nee, zeggen tegen niet geplande afspraakjes, verzoeken en verleidingen dien je resoluut af te wijzen in een drukke examen periode.
3. Eigen studieritme
Je moet proberen om je eigen ritme te vinden in de periode voor je examens. Dit wil zeggen dat je moet achterhalen op welk moment van de dag je het beste kunt studeren. In alle gevallen dien je genoeg te slapen en te ontspannen. Door voor de avond iets leuks in te plannen kun je niet alleen een momentje ontspannen en de examenstress van je af zetten, maar heb je bovendien iets om naar uit te zien.
4. Voldoende ontspanning
Bepaal voor jezelf welke ontspanning het best voor je werkt. Om te ontspannen tijdens de examen periode dien je echter zoveel mogelijk het internet te vermijden en dan in het bijzonder op je smartphone. Je hersenen werken immers al erg hard en het beantwoorden van berichten of posts op social media kun je even niet gebruiken. Bovendien kan het turen op je smartphone je concentratie fors laten dalen. Beter maak je een wandeling maken, kook je een gezonde maaltijd of ga je sporten.
5. Ideale studieplek
Bepaal voor jezelf op welke plek je het beste kunt studeren. Bij voorkeur studeer je in een rustige omgeving, waar je niet te veel af wordt geleid en andere personen je niet gemakkelijk kunnen storen. Soms kan een bibliotheek een uitkomst zijn, maar voor anderen is studeren met anderen juist ideaal. Wanneer je merkt dat je snel wordt afgeleid dan dien je na te gaan of je de betreffende afleider uit kunt stellen. Op die manier kunnen afleiders juist een ontspanning op een later moment worden waar je naar uit kunt kijken.
6. Herhalingen
Door lesstof te herhalen kun je niet alleen te weten komen of je deze beheerst, maar ook zal er steeds meer van blijven hangen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de dag, of een paar dagen, na een studie de lesstof te herhalen. De herhalingen kunnen bestaan uit korte momenten die je geheugen even een extra oppepper geven. Zo zal je brein de lesstof steeds beter opnemen en kun je alles veel gemakkelijker in je opnemen.
7. Gezonde voeding
Gezonde en gevarieerde voeding is erg belangrijk in je examen periode. Bij voorkeur sla je een zware maaltijd en fastfood even over. Dit geldt eveneens voor het drinken van energie- en andere pepdrankjes. Dergelijke drankjes kunnen op korte termijn weliswaar voor extra energie zorgen, maar na verloop van tijd zul je ook te maken krijgen met de negatieve invloeden van deze drankjes, zoals slapeloosheid, onrust en nervositeit.
8. Rust op examendag
Op de dag van het examen dien je de nodige rust in acht te nemen. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat je op tijd aanwezig bent, maar dit hoeft niet al uren van tevoren te zijn. Bij voorkeur ontloopt je ook gespannen medekandidaten zowel voor als na het examen. De antwoorden op examenvragen nalopen met anderen zal je al evenmin goed doen omdat je dan het risico loopt om met een onterecht vervelend gevoel weggaat.
9. Zoek steun
Op het ogenblik dat het wat moeilijker gaat, zoek je het beste steun bij mensen om je heen. Een telefoontje naar een vriend of familielid doet vaak al wonderen. Ook kun je ervoor kiezen om een afspraak maken met een studentenbegeleider om wat meer zekerheid te krijgen. Je hoeft dus niet per se bij een vriend of familielid langs te gaan om gesteund te worden in onzekere tijden.
10. Goede nachtrust
Tijdens een examen periode een nacht doorblokken is geen goed idee. In de regel zal dit je meer kwaad dan goed doen. Je bent dan immers zo vermoeid voor het examen dat je niet meer helder kunt denken. Normaliter zou je acht uur per nacht dienen te slapen, maar vaak komt daar tijdens een examen periode niets van terecht. Indien je je onzeker voelt doe je er goed aan om even te gaan slapen en 's morgens wat eerder op te staan. Je hersenen zullen dan de hele nacht de tijd krijgen om de lesstof te verwerken. De andere dag zul je dan fitter en helderder zijn om er nog wat stof op te nemen of deze te herhalen.
11. Orde
Orde hoort bij de voorbereiding op de examens. Door zowel je kamer als je studieplek op te ruimen zal studeren een stuk makkelijker gaan. Op die manier kun je studeren aan een leeg bureau in een opgeruimde kamer. Spullen die je af kunnen leiden kun je beter even uit het zicht leggen tijdens je examen periode. Een nette, rustige, goed verlichte en geventileerde studieplek is ideaal om een stressvolle examen periode te voorkomen.
12. Werk met schema’s
Schema’s maken kan je helpen om grote hoofdstukken in je hoofd te krijgen. Door een schema te maken herverdeel je de lesstof immers in kleinere stukjes. Met behulp van een schema kun je dan ook vaak sneller zien wat je allemaal dient te kennen en te kunnen. Verder zijn schema’s erg handig als je nog even wat na wilt kijken. Beter doe je dit overigens niet vlak voordat je de examenruimte binnengaat.