Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo kom je nu echt in de examenstemming

Anja
3 min read

Na het mooie weer van de voorbije dagen is het voor veel studenten heel moeilijk om zich te concentreren op de examens die eraan komen. De zon en het mooie weer deden je ongetwijfeld verlangen naar de zomer. Maar vooraleer de zomer er is, heb je jammer genoeg nog een donkere periode van studeren voor de boeg. Hoe kun je gemakkelijker en vlotter studeren? Lees deze tips!

1. Zorg voor slimme pauzes

Betere pauzes zorgen voor betere onstpanning en betere ontspanning zorgt voor betere concentratie. Als dat geen win-win situatie is! Kies liever voor kwalitatief pauzeren dan voor kwantitatief pauzeren.

Als je bijvoorbeeld graag gaat sporten of je kijkt graag naar een serie, is goed bijvoorbeeld om één uur de tijd de nemen om helemaal te ontspannen. Die pauze werkt veel effectiever dan om het halfuur 10 minuten pauzeren en eigenlijk niet echt ontspannen.

2. Spendeer tijd met je vrienden

Tijdens de blok- en examenperiode is het helemaal geen goed idee om je volledig af te sluiten van de buitenwereld. Je hebt namelijk sociaal contact nodig om te ontspannen en je gedachten te verzetten.

Samen studeren is helemaal ‘in’ tegenwoordig. Daardoor hebben veel studenten meer sociale druk om goed te studeren en studenten kunnen dan samen leuke en kwalitatieve pauzes inlassen.

3. Zorg voor een voorraad

Zorg er op tijd voor dat je alle noodzakelijke dingen zeker bij de hand hebt. Schaf (lekkere) tussendoortjes aan, energiedrankjes, water, koffie, fluostiften, cursusblokken, …

Houd je bureau of je studeerplek georganiseerd en zorg ervoor dat je de juiste cursus bij hebt. Je kent het wel: je komt toe in de bib en je beseft dat je net dat ene vak dat je vandaag wou studeren, niet bij je hebt.

4. Organisatie

Het klinkt cliché, maar een goede voorbereiding, planning en organisatie is écht de sleutel tot succesvol studeren. Maak een handig overzicht van wat je wanneer moet doen. Zorg ervoor dat je op je kalender de juiste informatie staan hebt: welk examen op welke dag, welke leerstof valt te kennen en welke leerstof niet, op welk tijdstip heb je het examen en noteer zeker ook de juiste aula of het juiste leslokaal. Zo voorkom je dat je een bepaald examen mist ofdat je het verkeerde vak hebt gestudeerd.

Handige tip voor de studieplanning: maak je studeerschema niet te strak. Zorg ervoor dat je in je studieplanning ‘vrije gaten’ laat. Die zorgen ervoor dat je onverwachte omstandigheden of onverwachte concentratieproblemen zonder problemen kunt opvangen.

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…