Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

8 situaties die elke student herkent wanneer je een nachtje doordoet

Olivier
4 min read

Een nachtje doorwerken, het leven van iedere student. Of het nu een groepswerk is, of een examen waar je langer dan gepland moet voor studeren. Ongetwijfeld kun je jezelf herkennen in volgende 8 situaties.

1. Je raakt in paniek

Na een nachtje doordoen, zul je je sneller afgeleid zijn. Op een bepaald ogenblik merk je dat het niet meer gaat. Je raakt vervolgens in paniek omdat je je realiseert dat het niet meer zal lukken. Je zit met de handen in het haar en weet echt niet meer hoe je je opleiding goed kunt afronden. Stiekem bedenk je je al hoe je je ouders gaat vertellen dat je dit jaar niet gehaald hebt.

2. Je hebt energie nodig

Na een nacht doordoen, zul je van alles en nog wat uit de kast halen om energie te krijgen. Naast liters sterke koffie, komt ook de cola en de energiedrank al snel tevoorschijn. Op die manier kun je je wellicht de nacht doorkomen. Je moet dan wel als een gek aan het werk gaan.

3. Behoefte aan zoetigheid

Tijdens de uitputtingsslag, om je werk toch zeker maar af te krijgen, raak je op een bepaald moment toch in een soort dip. Je gaat dan op zoek naar allerlei zoetigheid zoals drop, chocolade en koekjes. Je energielevel moet immers weer worden opgekrikt om verder te kunnen. Die extra kilootjes sport je er later wel weer af.

4. Beoordeling van de vooruitgang

Op een bepaald ogenblik bekijk je hoeveel je al geleerd hebt. Uiteraard bekijk je eveneens wat je allemaal nog moet doen voordat die helse klus is geklaard. Als je berekent hoeveel pagina's je in de laatste uren afgewerkt hebt, dan ben je behoorlijk enthousiast. Pas als je je bedenkt wat je allemaal nog af moet ronden, kom je tot de conclusie dat je je tempo moet verhogen.

5. Wakker blijven met muziek

Om wakker te kunnen blijven, zet je een muziekje op. Op een zeker ogenblik word je door deze muziek juist weer te erg afgeleid. Het enige wat je nu nog wilt, is stilte. De muziek gaat dan ook weer uit en iedereen die het waagt je te storen, wordt resoluut weggestuurd. Toch kan ook het gebrek aan gezelschap je parten gaan spelen en zoek je vrienden of je huisgenoten op. Mentale steun en begrip kun je immers goed gebruiken in deze tijd. Na een goede peptalk kun je er tenminste weer even tegenaan.

6. Oververmoeidheid slaat toe

Op een bepaald moment zullen de letters voor je ogen gaan dansen terwijl je toch echt geen tijd hebt om even te slapen. Zelfs voor een sanitaire stop heb je nauwelijks nog tijd. De vermoeidheid maakt je boos en je vraagt je af waarom je niet eerder aan deze opdracht bent begonnen. Maar ook waarom je nog zo nodig moest gaan stappen.

7. Nacht- en ochtendwerk

Je moet echter verder want de nacht is al een behoorlijk eind gevorderd. Een hazenslaapje doet je goed en in de vroege ochtend zit je, met een lichaam dat giert van de adrenaline, keihard te werken. Je hoopt dat het werk alsnog eindigt en je er een goede beoordeling voor zult krijgen. Je hebt er zo hard voor gewerkt.

8. Zenuwslopend wachten

Je levert je werk met een bonzend hart in. Hopelijk heb je niet te veel fouten gemaakt en is je werk compleet. De periode die nodig is om je werk te beoordelen, duurt belachelijk lang en is zenuwslopend. Het enige waar je nog aan kunt denken, is het niet behalen van dit jaar. Nooit zul je nog gaan stappen voordat je je werk moet inleveren, dat weet je honderd procent zeker. Tenminste voor dit schooljaar ben je zeker bereid je aan dit voornemen te houden. Zodra je eenmaal over bent dan is er weer een nieuw jaar aangebroken dat nieuwe mogelijkheden biedt. Bovendien neem je jezelf voor dat je tijdens een volgende keer stappen het niet zo laat zult maken.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…