Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De beste tips voor studenten met examenstress

Anja
3 min read

Oké: dat de examens er bijna aankomen, dat weet iedereen ondertussen al. Je hebt het er waarschijnlijk al uitgebreid over gehad met je familie, vrienden en medestudenten. Die duistere periode komt eraan. Dat brengt ook heel wat stress met zich mee. Hoe kun je nu het best omgaan met examenstress?

Praat erover

Praat over je stress met je vrienden en ouders. Zij kunnen je helpen om je te kalmeren en bovendien zullen ze de situatie en je reacties beter begrijpen. Vertel welk hoofdstuk, welk examen of welk klein detail je stress bezorgt.

Door er alleen al over te praten, heb je beter zicht op de situatie en op de oorzaak van stress. Zo kun je gemakkelijker die zaken die je stress geven, vermijden.

Vermijd discussies met medestudenten

Je kent het wel: voor het examen vragen je medestudenten nog 101 dingen aan elkaar over de leerstof. Er onstaat rumoer en onenigheid. Jij begint plots over van alles en nog wat te twijfelen. Probeer dus vlak voor het examen niet meer over de leerstof te praten. Ook na het examen vermijd je best gesprekken en discussies van je vrienden over het examen. Enkel de docent kent de juiste antwoorden.

Vermijd rommel

Rommel op je studeerplek zorgt voor chaos in je hoofd. Zorg ervoor dat je cursussen netjes in orde zijn, dat je studiemateriaal werkt en dat je bureau netjes is opgeruimd. Laat enkel de dingen die noodzakelijk zijn liggen.

Bewegen

Na een examen of tijdens een pauze doe je er goed aan om te bewegen. Ga even wandelen, lopen of fietsen. Door te bewegen kan je adrenaline kwijt en komt er endorfine vrij in je lichaam (het gelukshormoon). Sport zal dus zeker je stressniveau doen dalen.

Bereid je voor

Probeer zoveel mogelijk nuttige informatie te verzamelen over de examens zelf: hoe ziet het examen eruit, is het mondeling of schriftelijk, welk type vragen wordt er gesteld, welke leerstof moet er niet gekend zijn, … Zo zorg je ervoor dat je tijdens het examen niet voor onverwachte verrassingen – die je stress bezorgen – komt te staan. Probeer bovendien ook om de examenvragen rustig te overlopen en lees alles heel goed. Indien je panikeert omdat je niet meteen een antwoord weet op bepaalde vragen, vul dan eerst de delen in waarover je wel zeker bent.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…