De voorjaarszon fleurt alles weer op met aangename zonnestralen. Velen onderschatten echter de kracht hiervan omdat de temperaturen nog redelijk matig zijn. Ontdek waar je vooral op moet letten als je van de voorjaarszon wil genieten.
Minder intens, maar…
De temperaturen in het voorjaar zijn minder intens dan in hartje zomer, maar dat maakt de zonnestralen niet minder actief. Ook op licht bewolkte dagen is het raadzaam om de huid goed tegen schadelijke invloeden te beschermen.
Het hele jaar rond
Huidspecialisten geven daarom het advies om het hele jaar rond gebruik te maken van een goede zonnecrème. Dit kan tegenwoordig gecombineerd zijn met een dagcrème of bodylotion, om alle ontblote delen van het lichaam te beschermen. Het gezicht, decolleté en handen worden over het algemeen vaker blootgesteld aan de zon. De keuze voor een zonnecrème moet om deze reden ook op het huidtype en de buitenactiviteiten worden afgestemd om overgevoeligheden te voorkomen.
Als je gaat zwemmen is een waterproof zonnecrème de juiste keuze. Ook voor een gevoelige huid is het heel belangrijk dat er voldoende bescherming is tegen zonschade. Hieronder 5 redenen waarom je de voorjaarszon niet mag onderschatten:
1. Onzichtbare UVB stralen
Ultraviolet B stralen (UVB) van de voorjaarszon zijn net zo intensief als de rest van het jaar. Bovendien zijn deze stralen onzichtbaar voor het menselijk oog en dringen ze diep door in de huid. UVB stralen veroorzaken zonnebrandschade.
2. Schadelijke UVA stralen
UVA stralen (Ultraviolet A) dringen dieper door in de huid dan UVB stralen en kunnen langdurende schade aanrichten. Dit kan leiden tot onherstelbare cel schade, een zwakkere huidbarrière en rimpels.
3. Bedrieglijke temperaturen
Op mooie dagen met wisselende bewolking kan het lijken alsof zonnecrème een overbodige luxe is, maar dit is absoluut niet zo! De voorjaarszon is dan misschien niet zinderend heet, maar het is raadzaam om ook op bewolkte dagen zonnecrème te gebruiken.
4. Kans zonnebrand
De milde temperaturen van de voorjaarszon kunnen net zo goed zonnebrand veroorzaken. Het is belangrijk dat steeds meer mensen zich hier bewust van worden. Zonnebrand gaat niet alleen gepaard met gloeiend hete zonnestralen en is niet altijd gelijk zichtbaar. Voldoende zonbescherming met hoeden, parasols en zonnecrème verkleint de kansen op zonschade.
Omdat veel mensen zich niet goed bewust zijn van de invloeden van de UVA en UVB stralen, gebruiken ze onregelmatig zonnecrème. Sluimerende risico’s komen daarom pas jaren later aan de oppervlakte. Het resultaat van nalatigheid op het gebied van zonbescherming.
Enkele tips voor een goede zonbescherming
- Smeer je huid een halfuur voordat je in de zon gaat in met een goede zonnecrème.
- Ga je even naar buiten? Kies dan voor minimum een factor 15. Als je langer in de zon gaat, kies je het best voor minimaal factor 30.
- Smeer je om de 2 uur opnieuw in. Doe dit vaker als je sterk transpireert of gaat zwemmen.
- Smeer alle onbedekte huid in. Vergeet je nek en oren niet.
- Laat je huid voorzichtig wennen aan de zon. Je huid is geen zonnestralen gewoon na de winter en de lentezon is sterker dan je denkt!
- Hou de zonkracht in de gaten. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding.
-
Bereken de tijd die je in de zon mag blijven zonder te verbranden. Dit is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Deel je zonkrachtgetal door de verwachte zonkracht van die dag. Zo weet je hoelang je verantwoord in de zon kunt blijven. Bereken het hier >>