Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe lang kan je veilig in de zon zitten?

Camille
5 min read

Hoe lang je veilig in de zon kan zitten zonder te verbranden, verschilt per persoon. Verschillende zonnecrèmes bieden wisselende SPF bescherming. Ontdek met welke zonnefactor je lang of kort in de zon kan zitten.

Wat is SPF?

Het is belangrijk om de betekenis van SPF goed te begrijpen. SPF staat voor Sun Protection Factor en het getal dat ermee gepaard gaat, bepaalt hoelang je in de zon kan zitten voordat je zonschade oploopt.

Hoe lang kan je veilig in de zon zitten?

Iedereen heeft een bepaald huidtype. Je kan 4 huidtypes onderscheiden:

 • Type I
 • Type II
 • Type III
 • Type IV

1.Huidtype I

Een persoon met huidtype I heeft een lichte huid, is vaak rossig of blond en heeft lichte ogen. Mensen met huidtype I verbranden vrij snel en worden bijna nooit bruin. Dit huidtype kan het best een zonnecrème gebruiken met een SPF-factor 30. Kinderen onder de 16 jaar dienen altijd deze zonnecrème te gebruiken. Hun huid is nog niet in staat om deze optimaal te beschermen tegen de zon. (zonkrachtgetal 60)

2. Huidtype II

Mensen met huidtype II hebben alsook een lichte huid, (donker)blond haar en blauwe ogen. De persoon verbrandt vrij snel en wordt langzaam bruin. Gebruik het best een zonnecrème met SPF-factor 15 tot 20. (zonkrachtgetal 100)

3. Huidtype III

Personen met deze huidtype (=mediterrane type) hebben een licht getinte huid, donker tot bruin haar en vrij donkere ogen. Dit type huid kan het best zonnebrandmiddel gebruiken met een SPF-factor van 5-10. (zonkrachtgetal 200)

4. Huidtype IV

Als je huidtype IV hebt, heb je een getinte huid, donker haar en donkere ogen. Deze mensen worden ook wel het Noord-Afrikaanse type genoemd. Zij verbranden bijna nooit en zijn van nature al bruin. (zonkrachtgetal 300)

De intensiteit van zon speelt ook een belangrijke rol bij het kiezen een hogere SPF. Het wordt door huidspecialisten aangeraden om iedere twee uur de zonnecrème weer aan te brengen. Dit verlengt de werking aanzienlijk.

100% bescherming van zonnecrème tegen zonnestralen is niet mogelijk. Verschillende zonnefactors bieden echter wel een zeer hoog beschermingspercentage. SPF 15 biedt 93,3%, SPF 30 biedt 96,6% en SPF 50 biedt 98% bescherming. Lagere SPF’s (2-10) bieden vanzelfsprekend een lagere bescherming.

Zonkrachtgetal

De indeling van het huidtype is enerzijds gebaseerd op het uiterlijk zoals de huid, de kleur haar en de ogen, en anderzijds de ervaring je hebt met bruin worden en verbranden. Bij ieder huidtype hoort een zogenoemd 'zonkrachtgetal'. Dit getal hebt je nodig om te kunnen berekenen hoe lang je veilig van de zon kunt genieten zonder te verbranden. Zo heeft  elk huidtype een persoonlijk zonkrachtgetal:

 1. Huidtype I: verbrandt snel, al na 5-10 minuten. Het zonkrachtgetal: 60
 2. Huidtype II: verbrandt ook snel, na 10-20 minuten en wordt langzaam bruin. Het zonkrachtgetal: 100
 3. Huidtype III: verbrandt zelden en wordt makkelijk bruin. Het zonkrachtgetal: 200
 4. Huidtype IV: verbrand bijna nooit en bruint zeer goed. Het zonkrachtgetal: 300

Als je hebt bepaald wat je huidtype is weet je ook wat het zonkrachtgetal van je huid is en kun je verder met de volgende stap.

UV-index

Elke dag wordt gemeten hoeveel Uv-straling de aarde bereikt, dit is de zonkracht. Deze waarden kan je in weerberichten en op het internet terugvinden. De zonkracht wordt aangegeven op een schaal van 1 tot 10 en wordt ook wel de UV-index genoemd.

 • 0: geen zonkracht
 • 1-2: bijna geen zonkracht
 • 3-4: zwakke zonkracht
 • 5-6: matige zonkracht
 • 7-8: sterke zonkracht
 • 9-10: zeer sterke zonkracht

Hoelang veilig in de zon?

De tijd die je in de zon mag blijven zonder te verbranden, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Deel je zonkrachtgetal door de verwachte zonkracht van die dag. Zo weet je hoelang je verantwoord in de zon kunt blijven. Als je bijvoorbeeld huidtype II hebt en de zonkracht is die dag 3, dan deel je 100 door 3. Dat wil zeggen dat je 33 minuten zonder problemen in de zon kunt blijven, mits je in te smeren natuurlijk. Dit regeltje geldt voornamelijk tijdens de gevaarlijkste uren: 12u-15u. Ga je ervoor of erna in de zon, dan kun je wat langer blijven zitten.

Een gezonde huid begint bij een goede verzorging. Schade van de zon is niet altijd direct zichtbaar en kan pas jaren later aan de oppervlakte komen. Smeer je dus goed in!

Klik hier voor meer info! »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…