Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 gouden regels voor een goede intieme hygiëne deze zomer

Lore
5 min read

Hoera, het is zomer! Terwijl we heerlijk genieten van de vakantie, doen we eigenlijk heel wat dingen die we anders niet doen. We gaan lekker zwemmen en lopen daarna nog een paar uur in natte badkleding rond, eten en drinken anders, hebben meer seks… Allemaal erg leuk, maar soms staan we niet stil bij de gevolgen ervan op onze intieme hygiëne… Laat je niet vangen en ontdek onze gouden regels voor een goede intieme hygiëne deze zomer!

De gevolgen van een slechte intieme hygiëne

Blaasontsteking, vaginale infecties, irritaties na het scheren… Het zijn allemaal typische, vervelende zomerkwaaltjes die je natuurlijk zoveel mogelijk wil voorkomen, zeker tijdens je vakantie.

Hoe zorg je het best voor je intieme hygiëne deze zomer?

Douche elke dag, maar laat je vagina zich zelf reinigen

Zweet, chloor en zout kunnen voor huidirritaties zorgen. Spoel je daarom elke avond voor je gaat slapen even af in de douche, maar ook nadat je in zee of in een zwembad hebt gezwommen. Gebruik weliswaar nooit zeep om je vagina te wassen, die reinigt namelijk zichzelf! Gebruik een milde zeep om je lichaam en rondom je vagina te wassen (al hoeft dat niet per se elke keer) en laat de binnenkant van je vagina met rust om irritaties en schimmelinfecties te voorkomen.

Blijf niet te lang met natte zwemkleding rondlopen

Je zwemkleding droogt natuurlijk vanzelf wanneer je naast het zwembad of het strand ligt, maar wist je dat je natte badkleding eigenlijk een broeihaard van bacteriën is? Loop geen risico op een blaasontsteking of vaginale infectie, maar trek meteen je badkleding uit. Zonnen kan ook perfect in droge kledij!

Drink genoeg water

In de zomer zweet je vaker, waardoor je ook sneller uitgedroogd bent. Je moet minder vaak plassen, wat als gevolg heeft dat je urine langer in je blaas blijft staan en geconcentreerder is. Op dat moment loop je meer risico op een blaasontsteking.

Voldoende drinken is dus een must. Dat is echter geen excuus om extra wijntjes, cocktails of biertjes te beginnen drinken. Alcohol droogt je namelijk nog verder uit en vormt dus zeker geen alternatief voor water. Probeer in elk geval elke dag 2 liter water te drinken, eventueel meer als je veel zweet of alcohol drinkt.

Let op wanneer je ongesteld bent

Tijdens je menstruatie moet je extra op je intieme hygiëne letten. Maandverband en tampons moeten om de paar uur vervangen worden. 6 of 8 uur wachten is echt te lang, ook al verlies je niet veel bloed. Op die manier krijgen bacteriën namelijk de kans om zich te vermenigvuldigen in de vochtige en warme omgeving.

Als je buiten je menstruatie inlegkruisjes gebruikt, moet je ook daar mee opletten. Ook al zijn je inlegkruisjes nog ‘schoon’ na een hele dag, je moet ze toch echt om de paar uur vervangen. Door te lang te wachten ontstaat er namelijk een warme en vochtige omgeving waar bacteriën dol op zijn.

Pas op met scheren

Scheer je intieme zone niet een paar uur voor je naar het strand of het zwembad gaat. Je huid kan zo sneller irriteren of er kan zelfs een infectie ontstaan. Probeer je daarom steeds minimaal 24 uur voor je uitje naar het strand of zwembad al te scheren.

Als het toch misgaat…

Oeps, heb je even niet goed opgelet en zit je opeens toch opgescheept met bijvoorbeeld een blaasontsteking? Ontdek dan hier onze tips:

  • Bij een blaasontsteking komt het erop aan om veel te drinken, voldoende vaak en goed te plassen en een goede intieme hygiëne na te streven.
  • Ook zelfmedicatie met bijvoorbeeld Uri·Cran®Forte (zonder antibiotica) kan helpen. Uri·Cran®Forte is een hulpmiddel op basis van propolis, hibiscus-extract, gelatine en xyloglucaan. Het vermindert niet alleen de symptomen van een blaasontsteking, het kan ook voorkomen dat je hervalt (doordat het ervoor zorgt dat de bacteriën zich moeilijker kunnen aanhechten). Uri·Cran® is het meest aanbevolen OTC-merk door artsen en apothekers voor urineweginfecties. Meer informatie vind je op www.uri-cran.be
  • Duren je klachten toch langer dan een week duren of merk je 48 uur na het innemen van Uri·Cran®Forte nog steeds geen verbetering? Dan is een bezoek aan je huisarts zeker aangeraden. 




Advertisement

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…