Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 leuke dingen om te doen met je kinderen in coronatijden

Gezond.be
4 min read

De lockdown versoepelt druppelsgewijs. Kinderen onder twaalf jaar mogen deze week terug naar school. Jij krijgt de kans om even terug op adem te komen. Heb jij oudere kinderen bij wie de verveling dreigt toe te slaan? Of wil je je al voorbereiden op de zomervakantie die er plots helemaal anders uitziet? Wij delen vijf originele activiteiten die je helpen de coronatijden met kinderen in huis op een kwaliteitsvolle en leuke manier te overbruggen. 

1. Maak een TikTok-video.

Het sociale netwerk TikTok is immens populair bij kinderen en jongeren. Via de app kan je korte dansjes, challenges, muziek of grapjes de wereld insturen. Het ideale moment om je onder te dompelen in de leefwereld van je kinderen. Vergelijk het met hoe jij vroeger stond te playbacken voor de spiegel in je kamer. Maak samen met je kinderen filmpjes die jullie al dan niet delen op de app die je gratis vindt in de App Store of Google Play.

2. Maak een moestuin

Haal die schopjes en rubberlaarzen maar boven. Een eenvoudige moestuin houden kan op een kleine oppervlakte, een grote tuin is dus zeker geen vereiste. Kies voor groenten die gemakkelijk te kweken zijn zodat ook jouw kinderen hun steentje kunnen bijdragen. Denk maar aan sla, radijzen en tuinkers.

Eens de zaadjes gepland zijn begint het echte werk: de moestuin dagelijks onderhouden. Een taak die je kinderen maar al te graag op zich zullen nemen. Nadat de groenten geoogst zijn kunnen jullie samen een (h)eerlijke maaltijd bereiden. Nog een groot voordeel: kinderen eten groenten die ze zelf geoogst hebben vaak plots wel graag.

3. Ga naar de bioscoop in je eigen living

Wat extra tijd voor de buis of tablet kan geen kwaad indien je ervoor zorgt dat je kinderen iets kwalitatief te zien krijgen. Stamp een ‘Cinema Corona’ in elkaar en laat je kinderen kiezen uit vijf films die jij vooraf selecteerde. Zo hebben zij het gevoel dat ze zelf mochten kiezen én zorg jij ervoor dat er geen foute keuze gemaakt kan worden. Maak popcorn, voorzie veel kussens en dim de lichten. Momenten om te koesteren!

4. Laat hen kennismaken met podcasts

Voorlezen is belangrijk voor de taal- en leesvaardigheid van je kind. Bovendien wordt op die manier ook zijn of haar creatief vermogen geprikkeld. Maar je kunt (en wilt) waarschijnlijk niet de hele dag voorlezen. Gelukkig bestaat er een uitgebreid aanbod aan podcasts en luisterboeken op maat van kinderen. Zo kunnen jullie in elkaars gezelschap naar een podcast luisteren. Wij zetten onze favorieten op een rijtje:

  • Radio Winokio is de app van Kapitein Winokio die je een maand lang gratis kunt gebruiken. Je koter kan er alle liedjes beluisteren en zelfs af en toe een voorleessessie of concertje meepikken.
  • Ben je zelf verslingerd aan het beluisteren van podcasts via Spotify? Je vindt er ook een ruim aanbod aan podcasts voor kinderen. Van een meditatiesessie tot de antwoorden op wetenschapsvragen: elk kind vindt er iets dat aansluit bij zijn of haar interesses.
  • Het Geluidshuis maakt hoorspelen die gebaseerd zijn op bestaande verhalen of sprookjes. Via hun app kan je ze gemakkelijk downloaden. Een leuke extra: je kunt ook het bijhorende boek vol met kleurrijke prenten bestellen, ideaal om de verbeelding van je kind een duwtje in de rug te geven.

5. Doe samen leuke yoga-oefeningen

Ook kinderen kampen met stress in deze onzekere tijden. Kinderyoga kan hen helpen ontspannen, een goede lichaamshouding aannemen en zich beter concentreren. Evy Gruyaert bracht vorig jaar een boek uit waarin ze aan de hand van verhaaltjes, die voorzien zijn van speelse illustraties, leuke yoga-oefeningen uitlegt.  Je kan online filmpjes vinden waarin Evy samen met haar dochter de oefeningen toont. Geen zweverige toestanden maar wel een leuke en actieve manier om samen met je kind tot rust te komen.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…