Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuw onderzoek: lockdowns brengen gezinnen dichter bij elkaar

Lise Eeckhout
6 min read

Uit een grootschalig onderzoek in Vlaanderen van MyFamily – een van de vijf uitbetalers van het Groeipakket – blijkt dat de lockdowns van het voorbije jaar gezinnen dichter bij elkaar bracht.

MyFamily ging bij 2.500 jonge Vlaamse gezinnen na hoe zij de coronaperiode tot nu toe beleefden. 63% van de bevraagden heeft kinderen jonger dan 5 jaar, 24% heeft kinderen tussen 6 en 11 jaar en 13% heeft kinderen tussen 12 en 17 jaar. Er werd gepeild naar welke activiteiten ze het afgelopen jaar met hun kroost deden en hoe vaak ze gezinsactiviteiten uitoefenden. Wat blijkt? Maar liefst 41% van de gezinnen geeft aan dat ze dichter naar elkaar toe gegroeid zijn en – toegegeven: dit is niet écht een verrassing – sinds vorig jaar meer tijd met eigen gezinsleden doorbrengen. Zo deed 23% het voorbije jaar meer activiteiten als gezin dan voor corona. 35% gaf aan dat ze wekelijks een gezinsactiviteit uitvoeren en 10% doet dat zelfs meermaals per week. 

Braaf in ons kot

Maggie De Blocks duidelijke boodschap werd trouwens goed opgevolgd en activiteiten thuis stegen met 70% ten opzichte van voor de coronacrisis. Ook de buitensportactiviteiten gingen in de lucht – pun intended – met 41%. En ook geen al te grote verrassing: er werd het voorbije jaar tot 79% meer gewandeld. Hoe we het samen zo goed uithouden? Dat blijkt dankzij een goede communicatie te zijn. Goed bezig allemaal!

Onze favoriete bezigheden

Twee lockdowns goed gevuld, nu nog een derde en hopelijk laatste te gaan. De paaspauze zorgt ervoor dat we onze kinderen net iets langer dan gewoonlijk moeten bezig houden. Om de ‘ik verveel mij’-uitspraken tegen te gaan stelden de bevraagde gezinnen hun absolute lockdown bucketlist samen. Veel plezier!

1. Koken op kindermaat

Is jouw oogappel een geboren chef-kok? Of is er nog werk aan de winkel? Van minipizza’s tot pannenkoeken of koekjes: trek de keuken in, zet de koksmuts op en kokkerel er op los. Voor je het weet, maakt je kindje morgen een driegangendiner. Smullen geblazen!

2. Wandel- of fietszoektocht

Behoort jouw gezin tot de 79% die meer wandelt? Geef dan eens een speciale touch aan je wandeling. In verschillende steden zijn er interactieve wandelingen (de trollenjacht in Boom, theaterwandeling De Vos in het Bos in Kontich, het Prikkelpad in Beringen, het Pagadderpad in Dessel, de wandelqueeste in Sint-Truiden), of je kan gaan Geocachen. Liever een iets hoger tempo? Neem de fiets en leg het parcours al fietsend af.

3. Homecinema

Bouw thuis je eigen bioscoop. Met een laptop of beamer richt je in geen tijd een homecinema op. Nog wat popcorn maken of een zakje chips erbij en je hebt alles voor een succesvolle filmavond. And action!

4. Origineel knutselen

Mag het eens iets anders zijn dan de vele tekeningen die jouw frigo zonder twijfel bekleden? Zoek inspiratie op Pinterest en op mama-blogs voor originele en creatieve knutselwerken met strijkparels, lege wc-rolletjes of eierdozen en knutsel er op los. Schuilt in jouw kind de nieuwe Panamarenko?

5. Minigolf

Geniet van de gezonde buitenlucht tijdens een gezellig potje minigolf. Een leuke activiteit voor het hele gezin: van jong, die graag het balletje wegtikt met groot jolijt, tot oud, die geconcentreerd zijn/haar volgende beurt inzet. Coronaproof én sportief, de ideale combinatie.

6. Kamp bouwen

Dé ideale bezigheid nu het weer iets warmer wordt! Van een stok met een laken op tot een uitgebreide tent met piketten diep in de grond, kampeer eens in je tuin in plaats van op een camping. Schik de matrassen in de tent, vertel een spookverhaaltje en maak een kampvuur met geroosterde marshmallows.

7. Toerist in eigen land

Ga op verkenning in eigen land of in eigen streek. Neem een picknickmand mee en trek erop uit. Er zijn zoveel lokale pareltjes te ontdekken: een prachtig natuurgebied, een coole speeltuin, een lokaal ijsjessalon, de kinderboerderij of een uniek museum. Wist je dat er niet alleen een legomuseum is in België, maar ook een chocolademuseum? Of bezoek je liever een kasteel? Ontdek je innerlijke kasteelheer/-dame in een aantal belevingskastelen.

8. Leer iets nieuws

Lockdown staat gelijk aan nieuwe hobby’s uitoefenen. Wat dacht je van een sjaal breien tot een vogelhuisje timmeren of een bonsaiboompje verzorgen? Je kan het zo gek niet bedenken!

9. Spelletjesnamiddag: van een puzzel tot een escaperoom thuis

Haal de gezelschapsspelletjes van onder het stof en beleef een gezellige namiddag of avond samen. Klassiekers als schaken of puzzelen zijn steeds een groot succes, maar wie zijn spelletjesmoment graag een trapje hoger tilt, kan ook een escaperoom thuis organiseren. Kan jij tegen je verlies?

10. Nostalgie ten top

Geen betere remedie tegen coronablues dan een goede dosis nostalgie. Laat je kind kennis maken met het verleden, rommel samen op de zolder en toon fotoboeken en speelgoed uit de oude doos. Goed voor uren tijdverdrijf!

Door Lise Eeckhout

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…