Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 manieren om minder stil te zitten

Olivier
4 min read

Uit diverse onderzoeken blijkt dat niet alleen onvoldoende beweging, maar ook langdurig stilzitten gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Zelfs voor iemand die regelmatig sport. Zo heb je onder meer een grotere kans om vroegtijdig te overlijden, bepaalde chronische ziektes te ontwikkelen en diabetes te krijgen.

Om gezondheidsrisico’s te beperken is het nodig om je dagelijkse activiteiten onder de loep te nemen en te kijken waar je verandering in kunt brengen. Sedentair gedrag wordt vaak van jongs af aan aangeleerd en daarom is het van belang om ook de kinderen niet te vergeten. Hieronder 5 makkelijke manieren om te lang stilzitten in je dagelijkse leven tegen te gaan.

Oude gewoontes doorbreken

Het is een kwestie van de knop omschakelen om lang stilzitten te doorbreken. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens een telefoongesprek heen en weer lopen in plaats van zittend te bellen. En was je gewend om tijdens de avondmaaltijd de potten en pannen op tafel te zetten, dan kun je ze ook eens op het aanrecht laten staan. Op die manier moet je wel opstaan om op te scheppen. Of je legt de afstandsbediening van de televisie wat verder weg, zodat je moet opstaan om te zappen. Je kind kan bijvoorbeeld huiswerk staand aan de keukentafel maken.

Staand werken moet kunnen

Om minder stil te zitten op het werk, kun je ook meer doen dan je denkt. Als die er zijn, maak dan gebruik van statafels of in hoogte verstelbare bureaus. Zo wissel je zitten en rechtstaan af op het werk. Of gebruik een app die je eraan herinnert om af en toe te bewegen.  En trakteer jezelf op bewegingstussendoortjes: even een frisse neus halen tijdens de middagpauze, bijvoorbeeld. Ook op school, of tijdens het studeren, zijn deze tips nuttig.

Fiets of loop naar school en/of werk

Het is vaak makkelijk om ’s morgens de auto te pakken om de kinderen naar school te brengen en dan door te rijden naar het werk. Maar misschien is het voor jou ook haalbaar om te voet of met de fiets te gaan? Is je werk te ver weg, dan is het openbaar vervoer een gezonder idee dan de auto. Wil je nog extra bewegen, stap dan een halte vroeger uit de bus of tram en wandel een stukje extra. Deze truc werkt ook als je met de auto bent: parkeer wat verder weg en wandel naar je bestemming.

Je omgeving aanpassen

Op het werk, maar ook thuis, kun je bijvoorbeeld de printer of de vuilnisbak wat verder weg zetten. Zo verplicht je jezelf om af en toe recht te staan en rond te wandelen. Ook je mobiele telefoon hoeft niet naast je te liggen. Leg hem op een plek waar je naartoe moet wandelen als je hem wilt gebruiken.

Algemene tips

Let erop om vaak genoeg stilzitten af te wisselen met rechtstaan en bewegen. Als je dan bijvoorbeeld ‘s avonds voor de televisie zit, kun je tijdens de reclame even je benen strekken. Ook een stappenteller is een goed hulpmiddel: zo hou je bij hoeveel je beweegt. Kies voor je hobby’s eerder voor actieve bezigheden dan voor activiteiten waarbij je alweer veel stilzit.

Doe nu de test en kom meteen te weten of jij genoeg beweegt

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…