Benieuwd welke 8 fouten velen van ons maken in de badkamer? Je leest het hier!
1: Je maakt je tandenborstel niet schoon
Weet jij hoeveel bacteriën je tandenborstel na drie maanden gebruik bevat? Gemiddeld zo’n 7 miljoen, waaronder darmbacteriën. Reden genoeg dus om je tandenborstel goed schoon te maken en minstens iedere drie maanden te vervangen. Spoel je tandenborstel na ieder gebruik en laat goed drogen. Bacteriën breiden zich namelijk sneller uit in een vochtige omgeving. Zet tandenborstels niet tegen elkaar aan en deel je tandenborstel niet met je partner.
2: Je wast je handen niet goed
We weten allemaal dat het voor een goede hygiëne belangrijk is om onze handen te wassen. Maar doen we dat wel op de juiste manier? Je handen even onder de kraan houden, telt in ieder geval niet mee. Hoe het wel moet? Zo:
- Maak je handen nat onder de kraan en draai de kraan dicht.
- Breng zeep aan en sop je handen minstens 20 seconden. Vergeet de achterkant van je handen en de huid tussen je vingers niet.
- Spoel je handen goed af en droog ze vervolgens met een schone handdoek (zie ook nummer 7).
3: Je wast je haar te vaak
Je haar vaak wassen lijkt misschien een fris idee, maar het beschadigt je haar en je hoofdhuid. Ook zorgt het ervoor dat je hoofdhuid meer talg gaat produceren waardoor je haar sneller vet wordt. Probeer je haar daarom maar twee of drie keer per week te wassen.
4: Je trekt door met het deksel van de toilet omhoog
Iedere keer als je het toilet doortrekt, vliegen er spetters vol bacteriën in het rond. De spetters verspreiden zich tot wel 1,83 meter ver. Doe dus altijd het deksel dicht voor je doortrekt.
5: Je beschadigt je hoornlaag
Dode huidcellen verwijderen is prima, maar als je een grove scrub gebruikt of te vaak scrubt, beschadig je de hoornlaag van je huid. Deze hoornlaag hebben we hard nodig om onze huid gezond te houden. Scrub daarom niet meer dan twee keer per week en kies voor een scrub met fijne korreltjes. Of gebruik in plaats daarvan een douchegel met alpha hydroxy acid (AHA).
6: Je laat je huid uitdrogen
Na het douchen verdampt het vocht op én in je huid in rap tempo. Smeer je dus direct in, terwijl je huid nog licht vochtig is.
7: Je laat je handdoek niet goed drogen
Je handdoek kan je prima twee of drie keer gebruiken. Je moet hem tussentijds echter wel goed laten drogen. Hang je jouw handdoek aan een haakje? Dan wordt het een broeiplaats voor bacteriën. Hang je handdoek daarom goed uit over een rekje of de verwarming. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de handdoek die je gebruikt om je handen aan af te drogen.
8: Je gebruikt geen slippers in de badkamer
De vloer van de badkamer bevat gemiddeld 200 keer zoveel bacteriën dan het toilet. Schrob dus regelmatig je badkamervloer en schaf een apart paar slippers voor de badkamer aan.