Als je kind niet wil eten dan kan dat voor spanningen zorgen. Je maakt je zorgen dat er iets mis is en je wil natuurlijk dat je kind alle nodig voedingsstoffen binnenkrijgt. Heb je deze trucjes al eens geprobeerd?
1. Creeer geen spanning aan tafel
Hoe luchtiger je met het probleem omgaat, hoe minder spanning er zal zijn aan tafel. Kinderen hongeren zich doorgaans niet uit, er is dus niet onmiddellijk reden voor paniek. Hou het daarom vooral gezellig aan tafel. Laat je kind zien hoe lekker het eten is en besteed geen aandacht aan zijn/haar gedrag. Verplicht je kind niet om te eten. Na een tijdje zal je kind vanzelf aan tafel komen.
2. Nieuwsgierigheid prikkelen
Is je kind nieuwsgierig naar nieuwe dingen? Prikkel de nieuwsgierigheid van je kind door pistoletjes in plaats van boterhammen aan te bieden. Of koop een nieuwe yoghurt met cruesli, liefst in een kleurrijke verpakking.
3. Je kind zelf laten opscheppen
Heb je al eens geprobeerd om je kind zelf zijn/haar eten te laten opscheppen? Soms kan het echt helpen.
4. Maak er geen machtsstrijd van
Als kinderen eten weigeren dan is er vaak een machtsstrijd aan de gang. Hecht er niet te veel aandacht aan. Wil je komen eten? neen? Prima, wij gaan wel eten. Door niet toe te geven aan een machtsstrijd wordt het probleem vaak opgelost.
5. Kijken naar positief gedrag
Geef je kind complimentjes als het wél eet, ook al is het maar een klein hapje. Je kind zal leren dat het op die manier meer liefde en aandacht krijgt. Probeer het negatieve gedrag te negeren.
6. Elke dag iets lekkers aanbieden
Probeer elke dag iets aan te bieden dat je kind lekker vindt. Appelmoes bijvoorbeeld, dat werkt altijd.
7. Stel grenzen
Niet willen eten is één ding, maar met eten gooien is iets anders. Stel grenzen. Als er met eten wordt gegooid kan je zijn/haar bordje weggenomen. Het is wél goed om je kind te laten experimenteren met eten. Laat hem/haar eraan ruiken, voelen en proeven!
8. Samen naar de supermarkt gaan en samen koken
Deze laatste tip is misschien wel de beste. Ga met je kind winkelen en geeft hem/haar enkele ‘grote verantwoordelijkheden’. Ga dan samen aan de slag in de keuken en maak iets lekkers. Je kind zal supertrots zijn en met plezier willen proeven.