Vanaf dat je kindje wordt geboren is de voeding vanzelfsprekend erg belangrijk. Je baby kan zelf nog niet heel goed aangeven wanneer hij honger heeft, alleen door te huilen, maar dat huilen kan ook een andere oorzaak hebben. Het is dus aan jou ervoor te zorgen dat je kindje voldoende voeding krijgt en dat het ook de juiste voeding is. Borstvoeding geven wordt nog steeds als het meest ideaal gezien. Deze voeding bevat alles wat je kindje nodig heeft om te kunnen groeien. Maar er kleven nadelen aan het geven van borstvoeding, dus niet iedere moeder kiest daar voor.
De nadelen van borstvoeding
Het kan soms lastig te combineren zijn met je werk om borstvoeding te geven. De eerste periode na de geboorte heeft de moeder natuurlijk nog verlof, maar zodra je weer aan het werk gaat wordt het lastiger. Het hangt van het soort werk wat je doet af of het mogelijk is om gedurende de dag borstvoeding af te kolven. Sommige werkgevers geven hier gelegenheid voor, op veel kantoren is tegenwoordig een speciale ruimte daarvoor ingericht. Maar het kan ook zijn dat de borstvoeding niet voldoende is. Je moet als je borstvoeding geeft je kindje regelmatig wegen om te controleren of hij genoeg gedronken heeft. Veel moeders stoppen daarom na hun verlofperiode met de borstvoeding en schakelen over op flessenvoeding, wat geen probleem is want flesvoeding is een prima vervanging voor borstvoeding.
Na de fles gaat je kindje andere dingen proeven
Als je kindje zo’n vier maanden oud is kan hij andere dingen gaan proeven als alleen maar babymelk. Je kan dan beginnen met het aanbieden van een fruit of groentehapje. Het zuigelingen consultatiebureau kan je hierover adviseren, zij hebben schema’s beschikbaar met wat een kindje mag eten vanaf welke leeftijd. Over het algemeen is het zo dat je in principe alles kunt proberen, zo lang je scherpe kruiden en te veel zout maar vermijdt. De darmen van een jonge baby zijn daar nog niet geschikt voor.
Je kunt kant en klare potjes kopen met groente en fruit, maar je kunt het ook zelf maken door de groente in een blender fijn te maken. Je kunt de volgende groente of fruit aan je kindje geven:
- Banaan
- Sinaasappel
- Peer
- Mango
- Meloen
- Wortel
- Boontjes
- Broccoli
- Bloemkool
Graanproducten
Vanaf ongeveer zeven maanden heeft je baby granen nodig om goed te kunnen groeien en om in zijn toenemende energiebehoefte te voorzien. Je kunt deze granen eerst aanbieden in de vorm van pap met vezelrijke vulling, deze is kant en klaar in de supermarkt te koop. Als je kindje eraan toe is kun je hem een boterham geven zonder korstjes, in kleine stukjes gesneden. Ook kun je voor tussendoor speciaal voor jonge kinderen gemaakte koekjes geven, die rijk zijn aan granen en vezels en weinig suiker bevatten.
Pas op met gluten en honing
Wees terughoudend met gluten. Jonge kinderen, zeker het eerste half jaar, kunnen hier niet goed tegen. Het kan buikkramp en darmproblemen veroorzaken. Daarnaast is het beter je kind het eerste jaar geen honing te geven, bij voorbeeld als broodbeleg. Honing kan besmet zijn met een bacterie die botulisme veroorzaakt en dit kan ernstige gezondheidsklachten geven bij jonge kinderen. Er zijn wel babykoekjes in de handel die honing bevatten, deze zijn uiteraard veilig om aan je kindje te geven. De honing in deze koekjes is dusdanig bewerkt dat de botulisme bacterie onschadelijk is gemaakt.
Vanaf 9 maanden met het gezin mee eten
Je baby kan vanaf ongeveer 9 maanden in principe met het gezin mee eten en drie maaltijden per dag gebruiken. Voor het ontbijt geef je hem brood of pap met iets te drinken als thee, fruitsap of melk. Voor de lunch geldt hetzelfde. Tussendoor kun je je baby een koekje geven om te zelf te knabbelen of wat fruit. Zorg dat je kindje genoeg drinkt, het kan beslist geen kwaad om hem ook af en toe gewoon water aan te bieden zodat hij leert dat er niet altijd een smaakje zit aan wat hij te drinken krijgt. Voor de avondmaaltijd kan je baby met het gezin mee eten voor zover er groente, vlees of vis met aardappels, rijst of pasta op het menu staat.
Eet het gezin iets war voor de baby nog niet geschikt is omdat er bij voorbeeld te veel zout in zit, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om voor de kleine apart te koken of voor deze gelegenheid je toevlucht te zoeken bij een kant en klare maaltijd uit de supermarkt. Er zijn ook voor oudere kinderen van rond een jaar veel verschillende maaltijden te koop.