Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Alles wat je moet weten over een toxische shock

Anaïs Foriers
4 min read

Vorige week overleed een meisje uit de buurt van Namen aan de gevolgen van een ‘toxische shock’ die werd uitgelokt door een tampon. De dokters dachten aanvankelijk dat de jonge vrouw te kampen had met griep waardoor ze haar in de eerste plaats dan ook daarvoor behandeld hebben. Pas toen haar toestand niet leek te verbeteren, is de diagnose van toxische shock gevallen. De diagnose kwam helaas te laat waardoor het meisje overleed aan het toxischeshocksyndroom (TSS).

De tamponziekte 

TSS is uiterst zeldzaam en komt maar bij 3,4 op de 100.000 menstruerende vrouwen voor. Als de aanwezigheid van de ziekte op tijd wordt ontdekt, kan ze behandeld worden met antibiotica. 

Vrouwen die langdurig een tampon dragen, lijken het grootste risico te lopen, vandaar de naam tamponziekte. 

Het is van groot belang dat meisjes en vrouwen die tampons gebruiken op de hoogte zijn van de symptomen van TSS zodat ze de ziekte snel herkennen. Wij zetten alle info die je moet weten op een rijtje.

Wat is TSS? 

Stafylokokken en streptokokken zijn bacteriën die van nature voorkomen in de vagina. TSS ontstaat als die bacteriën bepaalde toxines afscheiden. Wanneer er een broedplaats van bloed ontstaat, wat het geval is bij een tampon, kunnen die toxines zich vermenigvuldigen. Door een tampon te lang te laten zitten, vergroot ook de kans op de afscheiding van die toxines die vervolgens via het bloed het hele lichaam besmetten. Dat gaat gepaard met een plotse val van de bloeddruk waardoor de organen te weinig bloed krijgen om te blijven functioneren. Er vindt een orgaanfalen plaats waardoor de patiënt in shock gaat. Indien het hart zijn normale fysiologische functie niet langer kan vervullen, overlijdt de patiënt. 

Wat zijn de symptomen van TSS?  

De eerste symptomen, die geleidelijk optreden en toenemen met tijd, lijken op die van griep:

  • Hoge koorts
  • Overgeven
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Extreem lage bloeddruk
  • Diarree
  • Keelpijn
  • Rode vlekken over het hele lichaam
  • Duizeligheid

Hoe kan je TSS voorkomen? 

TSS is een nare samenloop van omstandigheden. Of je drager bent of niet van de bacterie, heb je eerst en vooral niet zelf in de hand. Wat je wel in de hand hebt, zijn de factoren die verbonden zijn aan de tampon. Verwijder je je tampon tijdig? Die moet minstens om de vier uur vervangen worden. Doe je dat niet, dan blijven de afvalstoffen van je menstruatie te lang in je lijf waardoor bacteriën zich gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de grootte van je tampon aanpast aan het moment van je cyclus. Algemeen geldt: hoe kleiner, hoe beter. Velen zijn geneigd om een grote tampon te gebruiken omdat ze die dan minder vaak moeten vervangen. Dat is absoluut af te raden. Probeer ten slotte ‘s nachts ook zonder tampon te slapen. 

Wat moet je doen als je vermoedt dat je TSS hebt? 

Indien je op dat moment nog een tampon draagt, dan moet je die onmiddellijk verwijderen. Aarzel zeker niet om een arts te contacteren. Indien TSS vroeg opgemerkt en behandeld wordt, is de kans groot dat je volledig herstelt 

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…