Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Alles wat we momenteel weten over het mysterieus marktvirus in China

Anaïs Foriers
4 min read

In China woedt opnieuw een gevaarlijk, geheimzinnig virus. Bijna zestig inwoners van de Chinese stad Wuhan werden ondertussen al opgenomen in het ziekenhuis met een zware longontsteking. Een 61-jarige man overleed inmiddels al aan de gevolgen van het virus. Onderzoekers bevestigden dat het opnieuw om een type van het coronavirus gaat. Dat doet denken aan de SARS-epidemie die in 2002 met een gelijkaardig scenario begon. 

Zware longontsteking

Bijna zestig inwoners van de Chinese stad Wuhan liggen met een zware longontsteking in het ziekenhuis. Een van hen is ondertussen al bezweken aan de gevolgen van het virus. Er werd bij allen eenzelfde ziekteverwekker vastgesteld die door een tot nog toe onbekend virus veroorzaakt wordt. Het enige wat voorlopig zeker is, is dat het niet gaat om een soort griep, vogelgriep of verkoudheid. Alle slachtoffers tonen de volgende symptomen: hoge koorts, ademnood en op longfoto’s zijn uitgebreide letsels aan beide longen te zien.

(Beesten)markt

Wat alle slachtoffers gemeenschappelijk hebben, is dat ze dezelfde vismarkt van Huanan bezochten. Dat doet wetenschappers vermoeden dat het zou gaan om een virus dat normaal enkel bij wilde dieren voorkomt en waartegen de mens nog geen natuurlijk verweer opgebouwd heeft. Volgens lokale bronnen zou er op de markt niet enkel vis maar zouden ook levende dieren zoals vogels en slangen verkocht worden. Doet dit al een belletje rinkelen? 

China + markt + longontsteking = rood alarm

De combinatie van bovenstaande info doet denken aan de agressieve longontsteking SARS die in 2002 opdook op een beestenmarkt in de provincie Guandoung. In geen tijd wist de ziekte via het internationale luchtverkeer tot in Vietnam, Singapore en zelfs Canada te komen. Er was sprake van een wereldwijde uitbraak en er vielen uiteindelijk meer dan achthonderd slachtoffers.

De epidemie raakte pas maanden na uitbraak, door beperking van luchtverkeer en strenge quarantainemaatregels, onder controle. Na afloop wees onderzoek uit dat de veroorzaker het coronavirus dat van vleermuizen op civetkatten was overgesprongen te zijn. Dat type kat wordt op beestenmarkten in China verkocht. 

China kreeg toen felle kritiek omdat het land te lang gewacht had met de rest van de wereld te alarmeren. 

Vertrouwen op lokale media

Uit de eerste onderzoeken blijkt dat het opnieuw om een type van het coronavirus zou gaan. Meer informatie is er momenteel nog niet voorhanden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet momenteel ook vertrouwen op de informatie die verspreid wordt door de lokale media. 

De eerste signalen kwamen op 30 december 2019 naar buiten. Ondertussen liggen al verschillende patiënten in kritieke toestand. De lokale media meldt verder ook dat de vismarkt afgesloten is. Daarnaast zouden alle mensen die met de zieken in contact hebben gestaan onder medische observatie staan.

China beschikt over nodige knowhow

Wat nu wel anders is dan ten tijde van de SARS-epidemie is dat China inmiddels voldoende virusexperts en de benodigde technologie heeft om een onbekende ziekte-uitbraak te analyseren en in te dijken. Er wordt vandaag gespeculeerd dat China de informatie niet te snel met de buitenwereld wil delen om zo de kansen te vergroten dat het land origineel wetenschappelijk onderzoek kan publiceren en eventueel een vaccin kan ontwikkelen. 

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…