Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Als je wil voorkomen dat je zwanger wordt, zijn er diverse anticonceptiemiddelen die je kunt gebruiken. Het populairste anticonceptiemiddel onder vrouwen is de anticonceptiepil, maar er zijn ook andere middelen die je kunt gebruiken om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. In dit artikel lees je meer over de anticonceptiepleister, een pleister die je op de huid plakt om jezelf te beschermen tegen een ongewenste zwangerschap.
De anticonceptiepleister is een dunne, flexibele en onopvallende pleister in huidskleur die ongeveer 4,5 bij 4,5 centimeter groot is. De pleister is net zo betrouwbaar als de pil en geeft dezelfde hormonen af als de pil, maar werkt op een andere manier. Waar je de pil inneemt om de hormonen binnen te krijgen, plak je de pleister simpelweg op je huid. De pleister geeft steeds gedurende één week hormonen af en de vierde week is de stopweek, waarin je ongesteld wordt. In deze periode heb je geen pleister op, maar ben je nog wel beschermd tegen zwangerschap. De pleister is waterbestendig, wat betekent dat je er gewoon mee kunt douchen, badderen en zwemmen. Zweet je veel, bijvoorbeeld omdat je aan het sporten bent, dan gaat de pleister er niet af.
Om de anticonceptiepleister aan te schaffen, ga je naar de apotheek. Je hebt altijd een doktersvoorschrift nodig om de anticonceptiepleister te kopen. Een doosje met neven pleisters, ofwel pleisters voor drie maanden, kost ongeveer 34 euro. Ben je jonger dan 25 jaar oud, dan betaal je gemiddeld gezien 25 euro voor anticonceptiepleisters die je drie maanden lang kunt gebruiken.
Over het algemeen zijn de ervaringen met de anticonceptiepleister erg goed. In tegenstelling tot de anticonceptiepil, die je iedere dag moet slikken, hoef je de pleister slechts eens per week te vervangen. Gebruik je op dit moment de anticonceptiepil en merk je dat je vaak vergeet de pil te slikken? Dan kun je beter gebruik maken van de anticonceptiepleister, want bij dit anticonceptiemiddel hoef je niet dagelijks bezig te zijn met jouw bescherming tegen een zwangerschap.
Wel is het belangrijk om te weten dat de anticonceptiepleister niet werkt bij vrouwen die zwaarder wegen dan 90 kilo, omdat de pleister voor deze dames niet voldoende hormonen afgeeft om echt te werken. Heb je een BMI van 30 of hoger, dan werkt de pleister ook niet goed.
Er zijn enkele voordelen verbonden aan het gebruik van de anticonceptiepleister als anticonceptiemiddel. De belangrijkste pluspunten van dit anticonceptiemiddel, zijn de volgende:
Zoals je ziet, brengt dit anticonceptiemiddel enkele interessante pluspunten met zich mee. Dit betekent overigens niet dat de pleister alleen voordelen heeft, want het anticonceptiemiddel kent ook enkele kleine nadelen. De belangrijkste minpunten van het anticonceptiemiddel, zijn de volgende:
Vind jij dat de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen? Dan is de anticonceptiepleister misschien wel iets voor jou. Vind je dat de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen, dan kun je beter op zoek gaan naar een ander anticonceptiemiddel.
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon