Antidepressiva zijn effectiever dan placebo in de behandeling van acute depressie bij volwassenen. Dat blijkt uit een uitgebreide analyse van 522 eerdere studies naar de werkzaamheid van antidepressiva. Met in totaal meer dan 115.000 deelnemende patiënten is dit het grootste onderzoek naar de werkzaamheid van antidepressiva ooit. De resultaten verschenen vorige week in het Britse medische tijdschrift The Lancet.
Alle 21 antidepressiva effectiever
In totaal werden 21 antidepressiva onderzocht door het internationale onderzoeksteam. Allemaal bleken ze effectiever te zijn dan een placebo. Niettemin bleken enkele antidepressiva wel effectiever dan andere: amitriptyline, escitalopram, mirtazapine, paroxetine, venlafaxine en vortioxetine zijn het meest effectief; fuoxetine, fluvoxamine, reboxetine, en trazodon zijn het minst effectief.
Objectief beeld belangrijk
Onderzoeker Eric Ruhe (Raboud Universitair Medisch Centrum) benadrukt hoe belangrijk het is om een objectief beeld te hebben van de werkzaamheid van antidepressiva: "Wij hebben veel energie gestopt in het vinden van zowel gepubliceerde als ongepubliceerde gegevens. Eerder werd namelijk aangetoond dat door het weglaten van ongepubliceerde gegevens de werkzaamheid van antidepressiva zo’n dertig procent werd overschat. Nu ook veel ongepubliceerde data zijn gevonden en opgenomen in de meta-analyse is deze vertekening verminderd." Ruhe hoopt dat dankzij de studie de disucssie rond de effectiviteit van antidepressiva, die patiënten met een depressie op een negatieve manier treft, nu beslecht raakt.
Ook andere opties moeten overwogen worden
Toch betekent de uitkomst van het onderzoek volgens hoofdauteur Andrea Cipriani (Universiteit van Oxford) niet dat antidepressiva voortaan altijd de eerste keus behandeling moeten zijn. Ook andere opties moeten overwogen worden, waarbij het wel belangrijk is dat de patiënt zich bewust is van de potentiële voordelen van antidepressiva.