Artrose is een nare aandoening die vaak omschreven wordt als gewrichtsslijtage. In feite slijt dus letterlijk je gewricht wanneer je artrose hebt. Het verschilt per geval om wel gewricht het gaat. De meest voorkomende gewrichten zij het heupgewricht, de kniegewrichten, het nekgewricht of het ruggewricht. Wanneer er in deze gewrichten sprake is van artrose, is er iets aan de hand met het kraakbeen dat zich bevindt in het betreffende gewricht. Kraakbeen in gewrichten bevindt zich tussen de twee botten die aan elkaar verbonden zijn. Deze zorgen ervoor dat de botten soepel kunnen bewegen en moeten slijtage voorkomen.
Wat er gebeurt bij artrose
Bij artrose is dit kraakbeen aangetast of is het minder sterk. Hierdoor ontstaat dus slijtage tussen de twee botten in het gewricht. Dit zorgt voor het toenemen van de grootte van de botten, wat je kan herkennen aan het ontstaan van een bobbeltje op de plek waar je artrose hebt. Bovendien kunnen naast het toenemen van de grootte van de botten ook kleinere puntjes of uitstulpinkjes van botweefsel ontstaan op de plaats met artrose. Deze toenames van botweefsel zorgen voor een minder soepele beweging van de twee stukken bot. Dit gaat dan ook vaak gepaard met pijn rond de gewrichten.
Symptomen
Wanneer je last hebt van artrose, is er, zoals genoemd, meestal sprake van extra botweefsel. Hierbij kan het zijn dat de gewrichten gewoon zijn toegenomen in grootte, maar het kan ook zijn dat er afzonderlijke bobbeltjes op de gewrichten zijn ontstaan. Bovendien voelen de gewrichten bij artrose vaak gezwollen en warm aan, en gaan ze een beetje rood kleuren. Ook is vaak de bewegingsvrijheid van de botten rond het gewricht enigszins tot zeer beperkt. Wanneer je wel beweegt, knarsen je botten vaak. Daarnaast hebben mensen met artrose vooral ’s ochtends vaak moeite met het bewegen van de gewrichten. Als je vermoed last te hebben van artrose, controleer dan dus of je alles nog soepel kan bewegen.
Artrose voorkomen of tegengaan
Er is een aantal dingen die je kunt doen om artrose te voorkomen of te verminderen wanneer je al klachten bij jezelf hebt bespeurd. Wanneer dit laatste het geval is, is het ten eerste belangrijk dat je een doktersafspraak regelt. De huisarts kan dan constateren of er daadwerkelijk sprake is van artrose, of dat er iets geheel anders aan de hand is. Wanneer je inderdaad artrose hebt, is het belangrijk om te letten op je voedingspatroon. Eet gevarieerd en krijg genoeg voedingsstoffen binnen. Eet niet teveel. Voor mensen met overgewicht helpt het in veel gevallen om af te vallen.
Al je lichaamsgewicht zet namelijk druk op je gewrichten, en deze neemt af naarmate je minder zwaar bent. Om de gewrichten zo soepel mogelijk te houden, is het ook belangrijk om te bewegen. Hierbij hoef je helemaal niet te denken aan extreem inspannende activiteiten. Een dagelijkse wandeling van een halfuur tot een uur is genoeg. Het is overigens ook belangrijk dat je niet te intensief beweegt. Daadwerkelijke sporten worden dan ook afgeraden. Hierbij kunnen onverwachte, harde bewegingen namelijk nogal eens voorkomen, en dit is nu juist iets dat je moet voorkomen wanneer je artrose hebt. Ook overbelasting zal geen goede resultaten leveren, en verergert de situatie in veel gevallen.