Voldoende natuurlijk zonlicht in huis geeft je veel positieve energie, waardoor je je beter in je vel voelt. Daarnaast heb je een bijkomende voordeel doordat de binnenvallende zonnestralen voor gratis warmte in huis zorgt.
We brengen ongeveer 85% van onze tijd binnenshuis door, waarvan 70% in onze eigen woning. Gezondheid, binnenklimaat en daglicht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waarom daglicht zo belangrijk is en hoe je het kunt reguleren in je woning, lees je in dit artikel.
Daglicht en je gemoedstoestand
Medisch onderzoek wijst uit dat veel mensen in de winterperiode last hebben van ‘winterblues’ of zelfs depressies hebben als gevolg van een tekort aan daglicht. Zo zou zo’n 3% van bevolking tussen 18 en 65 jaar last hebben van een depressieve gedachtegang, die het direct gevolg zijn van té weinig licht. Het gaat hierbij vaker om vrouwen dan om mannen. De helft van alle mensen hebben in regenachtige en koudere periodes last van vermoeidheid en lusteloosheid. Niet alleen hun humeur leidt er onder. Het blijkt dat er ook een duidelijke invloed is op werkvlak: lagere concentratie en mindere prestaties.
Daglicht en je bioritme
De mens is als biologisch wezen niet op kunstlicht ingesteld. Ons bioritme hangt af van het daglicht en de natuurlijke duisternis. Natuurlijk licht beïnvloedt het dag/nacht ritme en daarmee alle processen in het lichaam. Het gaat hier over de aanmaak van hormonen, de aanmaak van stoffen die ons wakker houden of juist doen slapen. Het beïnvloedt ons eetpatroon en onze lichaamstemperatuur.
Te weinig daglicht of op de verkeerde momenten toegediend, kan dit proces behoorlijk verstoren. Het kan leiden tot gezondheidsklachten, slaapproblemen, stress, concentratiestoornissen etc. Daglicht is een ‘levende’ vorm van licht. Het bevat een breed kleurenspectrum, maar ook veel verschillende ‘soorten ‘straling, waarvan er enkele belangrijk zijn voor de aanmaak van vitamines. Daglicht is een variabele vorm van licht, het varieert gedurende de dag. Dat gebeurt door de draaiing van de zon, als door de wisselingen in de weersomstandigheden. Het heeft een hoge intensiteit, en blijkt een positieve gevoelswaarde te hebben.
Meer daglicht in huis
Het maakt dus echt wel uit of je veel of weinig daglicht in je woning hebt. En je kunt er natuurlijk altijd wel wat aan doen. Je kunt de ramen laten vergroten. Je kunt, als je een plat dak hebt, lichtkoepels in het dak laten plaatsen, wat een mooie lichtinval kan geven. In zolderkamers onder het schuine dak kun je een dakkapel of dakraam laten plaatsen. Er zijn heel veel mogelijkheden.
Hoe daglicht in huis reguleren
Veel daglicht in huis betekent in de warmere maanden ook meer warmte in huis. En dit is allesbehalve comfortabel. Een efficiënte buitenzonwering helpt de zomerzon te temperen en garandeert je een minimum aan daglicht. Met buitenzonwering bepaal je zelf in welke mate je de zon weert: minimaal tijdens de wintermaanden, maximaal tijdens de zomermaanden. Zonwering moet toelaten om in alle seizoenen te genieten van de zon en zonlicht, zonder overdaad en liefst zonder overdreven zware investeringen en met behoud van het uitzicht. De mogelijkheden op het vlak van zonwering zijn enorm: doekzonwering, structurele aluminium zonwering, schuifpanelen, klapluiken …Buitenzonwering is het meest efficiënt, aangezien de zonnestralen al geweerd worden voordat ze het glas bereiken.
Meer info over gezond wonen? Ontdek het hier! »