Ben jij iemand die vaak dt-fouten maakt? Dan ben je echt niet de enige. Iedereen maakt deze fouten geregeld, zelfs mensen die de spellingsregels perfect beheersen. Hoe komt het toch, dat je deze fouten maakt? Wij leggen het je uit.
Onlangs deed een taalpsychologe van de Universiteit Antwerpen een onderzoek naar de dt-fouten die hardnekkig worden gemaakt. De resultaten werden in het tijdschrift Eos gepubliceerd. Dit waren de resultaten
Zelfde klinkende werkwoorden
De meeste mensen maken dt-fouten bij werkwoorden die hetzelfde klinken, maar bij elke uitgang weer verschillend worden geschreven. Twee bekende voorbeelden zijn ‘word-wordt’ en ‘gebeurt-gebeurd’. Gelukkig zijn er niet veel van zulke werkwoorden waar je je hoofd over breekt.
Het onderwerp en het werkwoord zijn ver van elkaar verwijderd
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de bekende dt-fouten het meest worden gemaakt in zinnen waarbij het onderwerp ver van het werkwoord staat verwijderd. Het kost dan meer tijd om na te denken over de juiste spelling en dit is dus ook een reden dat er vaak dt-fouten worden gemaakt.
Veelvoorkomende woorden
Tijdens het onderzoek werd ook een test gedaan onder leerlingen. De onderzoekers gingen na of er een bepaald systeem in de veelgemaakte dt-fouten zat. De proefpersonen hadden een voorkeur naar een werkwoord dat het meeste voorkwam. Van veelvoorkomende woorden onthoud je de spelling beter. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is ‘wordt’. Deze uitgang kom je sneller tegen dan ‘word’. Om deze reden schrijven mensen ook vaker ‘wordt’ dan ‘word’.
Dt-fouten voorkomen
Het is helemaal niet erg als je een dt-fout maakt. Volgens de onderzoeker maak je deze fouten, omdat iedereen slechts een beperkt geheugen heeft. Op een gegeven moment zit het vol. Wil je in de toekomst echt voorkomen, dat je steeds dezelfde fouten maakt? Lees een tekst achteraf dan nog een keer zeer zorgvuldig en langzaam na. Je hebt dan genoeg ruimte in je geheugen om de tekst goed op te nemen en je merkt een dt-fout dan veel sneller op.