Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bestaat er een Behandeling tegen de Flauwte?

Olivier
4 min read

Het is heel erg belangrijk om te achterhalen waarom je eigenlijk bent flauwgevallen tijdens het sporten. Door de oorzaak te achterhalen kan je een flauwte in de toekomst behandelen. Hierdoor kan je een flauwte proberen te voorkomen. Daarnaast is er natuurlijk ook de eerste hulp behandeling voor de flauwte die is ontstaan. Soms kan je flauwvallen ook voorkomen als je dit al voelt aankomen. Het is belangrijk om dan direct een behandeling uit te voeren om zo eventueel het gevoel van flauwvallen te voorkomen. Maar wat is de beste behandeling tegen flauwte?

Je voelt een flauwte aankomen

Soms voel je een flauwte aankomen. Je hebt het idee dat je helemaal niet goed wordt en je ziet zelfs zwarte vlekken voor de ogen. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk op de grond gaat liggen. Hierbij kan je het beste helemaal plat gaan liggen. Door helemaal plat te gaan liggen kan er extra bloed naar de hersenen. Door de extra doorbloeding kan je een flauwte voorkomen of tegenhouden. Als je niet zomaar op straat kan liggen dan kan je eventueel hurken of op een stoel gaan zitten. Als je op een stoel gaat zitten dan dien je hoofd tussen je benen te houden.

Door je hoofd tussen je benen te houden stroomt er ook extra bloed naar het hoofd waardoor je flauwvallen kan voorkomen. Neem deze positie minimaal 10 minuten aan en ga niet te snel weer overeind komen. Als je te snel overeind komt dan kan het gebeuren dat je als nog flauw valt. Het is dus belangrijk om voorzorgmaatregelen te nemen.

Behandeling tegen flauwte door hartritmestoornissen

Eén van de oorzaken waardoor je vooral als sporter regelmatig last kan krijgen van flauwte is hartritmestoornissen. Bij kleine inspanningen en soms alleen bij de wat grotere inspanningen kan je last krijgen van de flauwte. Als het meerdere keren tijdens het sporten gebeurt dan kan het slim zijn om jezelf hierop te laten testen. Dit kan namelijk de oorzaak zijn van het flauwvallen. Vaak merk je zelf deze oorzaak doordat je andere symptomen hebt naast de standaard symptomen. Voordat je flauw gaat vallen krijg je namelijk last van de volgende symptomen:

  • Pijn op de borst
  • Hartkloppingen
  • Licht gevoel in het hoofd

Als deze symptomen optreden naast flauwte dan kan je last hebben van hartritmestoornissen. Als je jezelf hieraan laat behandelen dan is de kans groot dat de flauwte voortaan niet meer voorkomt tijdens het sporten. Vaak dient hiervoor eerst de oorzaak van de hartritmestoornissen achterhaalt te worden.

Flauwte door een epileptische aanval

Soms denk je dat een slachtoffer flauw valt, maar blijkt het hier helemaal niet om te gaan. Het slachtoffer heeft namelijk last van een epileptische aanval. Naast de normale symptomen van flauwvallen komen er nieuwe symptomen bij. Een epileptische aanval kan je aan de volgende symptomen herkennen:

  • Schokkende bewegingen van het lichaam
  • Vaak langer buiten bewustzijn dan twee minuten
  • Tongbeet
  • Schuimbekken
  • Urine verlies

Een epileptische aanval kan in principe op ieder moment plaatsvinden. Vaak komt het voor dat door stress en druk een aanval sneller plaats vind. Voor een belangrijk sportmoment kan een sporter zich erg druk maken. Hierdoor kan het gebeuren dat een speler flauwvalt en vervolgens last krijgt van een epileptische aanval. Gelukkig is in de meeste situaties een aanval te behandelen met medicijnen. Vaak wordt eerst vastgesteld hoe ernstig de vorm is en aan de hand daarvan worden medicijnen gegeven. Heel soms vind er slechts één aanval plaats en zal een sporter hierna nooit meer last hebben van flauwte of een epileptische aanval. Flauwte met een epileptische aanval als oorzaak kan dus zeker weten behandeld worden.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…