Overlegcomité: mondmaskers mogen af op openbaar vervoer
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Inhoud
Wie de hele dag op kantoor neerzit of op een scherm moet kijken, zal ’s avonds ongetwijfeld de fysieke gevolgen voelen. Rug- en spierpijn, vermoeidheid, minder fit… Dit zijn allemaal directe gevolgen van onze sedentaire levensstijl in deze moderne tijden. We zitten te vaak en te lang neer, zonder echt actief bezig te zijn. Denk aan bureauwerk, tv kijken, lessen volgen, in de trein of auto naar het werk… Hierdoor zitten we meer dan de helft van onze dag (slapen niet meegeteld) neer.
Wie een zittende job heeft kan proberen af te wisselen door rechtstaand vergadering te houden, rond te lopen tijdens het bellen of vaker een glas water gaan halen (waardoor je ook vaker naar het toilet moet lopen). Vermijd de lift, maar neem gewoon lekker gezond de trap. Goed voor je conditie!
Ook speciale werkplaatsen om staand te werken kunnen worden ingericht op kantoor. Dit is een investering voor de werkgever, maar op lange termijn zeker de moeite waard. Werknemers die constant neerzitten, zullen namelijk sneller ziek worden. Proactief optreden tegen de zitcultuur op het werk kan de uitval van werkkrachten voorkomen.
Doe nu de test om te weten te komen of jij echt genoeg beweegt op het werk.
In de mate van het mogelijke, neem de fiets naar je werk, ga te voet, sta recht in de tram of stap eens een bushalte vroeger af. Want ook de autoritten of neerzitten in de trein, tellen mee in het aantal uren.
Loop even naar de supermarkt om een broodje of ga je maaltijd buiten opeten. Even afstand nemen van je werkplek helpt je om je concentratie weer omhoog te krijgen. Bovendien is aan je bureau je middagmaal eten niet zo gezond. Het is niet erg sociaal en de hygiëne is niet optimaal (kijk maar eens naar beneden, naar je toetsenbord).
Loop wat vaker rond tijdens de reclameblokken van een film, vraag de leerstof van je kinderen op al rondlopend of werk wat vaker in de tuin of maak het huis schoon, in de plaats van meteen neer te ploffen in je zetel.
Spoor de kinderen aan om te voet of met de fiets naar school te gaan, want lessen volgen gebeurt ook nog steeds te veel en te lang al zittend. Probeer de school te sensibiliseren over de gezondheidsrisico’s van te lang stilzitten. Kinderen halen slechtere punten, zijn vlugger moe en zullen meer spierpijn hebben. De jeugdbeweging helpt je kind niet alleen aan nieuwe vriendjes, je zoon of dochter krijgt ook een hele hoop frisse buitenlucht en beweegt meer.
Maak afspraken over het (stil)zitten, denk dan vooral aan gamen en tv kijken. Ook studenten moeten af en toe herinnerd worden om even een blokje om te lopen. De frisse lucht in combinatie met een actieve wandeling stimuleert de hersenen.
Doe nu de test om te weten te komen of jij echt genoeg beweegt op het werk.
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon