Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Blaasontsteking: dit zijn de grootste risicogroepen

Lore
4 min read

Hoewel een blaasontsteking een kwaal is die iedereen kan treffen, zijn er wel een aantal groepen die er vaker last van krijgen dan andere.  Behoor jij tot één van de volgende risicogroepen? 

Vrouwen

Over het algemeen worden vrouwen vaker getroffen door een blaasontsteking dan mannen. Maar liefst 1 vrouw op 2 krijgt in haar leven te kampen met een blaasontsteking. Dat heeft alles te maken met de vrouwelijke anatomie. Bij vrouwen is de plasbuis immers korter en ligt de opening dichter bij het rectum, waardoor bacteriën makkelijker de blaas kunnen bereiken.

Toch lopen niet alle vrouwen evenveel risico. Binnen de vrouwelijke bevolking kunnen nog een aantal bijkomende risicogroepen onderscheiden worden.

Seksueel actieve vrouwen

De kans op een blaasontsteking neemt nog toe wanneer een vrouw seksueel actief wordt. Ook door seksueel contact kunnen bacteriën immers in de plasbuis  terecht komen. Net daarom is het belangrijk dat vrouwen na de seks steeds gaan plassen. Zo worden de bacteriën terug weggespoeld.

Zwangere vrouwen

Ook zwangere vrouwen krijgen vaker last van een blaasontsteking. Tijdens een zwangerschap staan de urineleiders namelijk wijder open en is ook de blaaswand wat slapper.

Vrouwen in de menopauze

Vrouwen in de menopauze maken minder oestrogeen aan, waardoor het slijmvlies in de plasbuis dunner en gevoeliger wordt. Hierdoor kunnen bacteriën makkelijker de blaas binnendringen.

Diabetespatiënten

Aangezien diabetespatiënten over het algemeen gevoeliger zijn voor infecties, maken ze ook meer kans op blaasontstekingen. Verder kan er bij diabetes ook zenuwschade optreden waardoor de blaas niet meer goed geleegd kan worden. Op die manier kunnen bacteriën in de blaas achterblijven.

Oudere mannen

Oudere mannen hebben vaak het probleem dat ze hun blaas niet helemaal leeg kunnen plassen vanwege een vergrote prostaat. Wanneer er plas achterblijft, kunnen er echter ook bacteriën achterblijven en zo neemt de kans op een blaasontsteking toe.

Personen met blaaskatheter

Ook iemand die een katheter gebruikt om beter te kunnen plassen heeft meer kans om een blaasontsteking te krijgen. Een katheter brengt immers altijd bacteriën met zich mee.

Wat te doen bij blaasontsteking?

Behoor je tot één van bovenstaande groepen en denk je de symptomen van een blaasontsteking te herkennen?

Zwangere vrouwen, diabetespatiënten, oudere mannen en personen met een katheter raadplegen in dat geval best hun huisarts. Bij hen is er immers een grotere kans op complicaties. Vaak zal de dokter een antibioticakuur voorschrijven.

In de andere gevallen gaat het meestal om een ongecompliceerde blaasontsteking die na twee à drie dagen vanzelf verdwijnt. Een doktersbezoek is in dat geval niet noodzakelijk. Zelfmedicatie zoals Uri·Cran®Forte, een medisch hulpmiddel op basis van propolis, hibiscus-extract, gelatine en xyloglucaan, kan helpen om de symptomen te verminderen, alsook te voorkomen dat je hervalt. Is er na een week geen verbetering of begin je je ziek te voelen, maak je koorts of voel je pijn in de rug, raadpleeg je beter wel even je huisarts.




Advertisement

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…