Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waar en hoe lang overleeft het coronavirus?

Gezond.be
4 min read

Het nieuwe coronavirus kan tot wel drie dagen overleven op plastic, koper en roestvrij staal, en tot 24 uur op karton. Dat blijkt uit de resultaten van verschillende Amerikaanse instellingen die het virus onderzoeken.

Het coronavirus verspreidt zich via kleine druppeltjes die in de lucht terechtkomen bij het hoesten of niezen. Die druppeltjes komen ook op oppervlakken terecht en kunnen zo overgedragen worden op andere mensen. Je kan besmet raken door het virus in te ademen of door het via je handen in de mond, neus of ogen binnen te krijgen. Virussen kunnen niet zelfstandig leven. In tegenstelling tot bacteriën hebben zij dierlijke of menselijke cellen nodig om zich te vermenigvuldigen. Ze kunnen buiten het lichaam van een mens of dier dus slechts beperkt overleven of besmettelijk blijven. Wetenschappers zijn er nu in geslaagd om daar een tijdsduur op te plakken.

De halveringstijd

Uit het onderzoek, gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, blijkt dat afhankelijk van het oppervlak het aantal levende virussen na een bepaalde periode halveert. Dat is belangrijk, want hoe minder virussen je binnen krijgt, hoe minder kans dat het zal leiden tot een infectie. Een klein aantal virussen kan namelijk tegengehouden worden door het natuurlijke afweersysteem van je lichaam.

Plastic, staal en karton

Op plastic en roestvrij staal werden na 72 uur nog steeds leefbare virussen gevonden, al waren ze tegen dan niet makkelijk meer te detecteren. Na 5,6 uur was het aantal virussen op het staal al gehalveerd. Bij plastic duurde het 6,8 uur wat betekent dat na dag 2 er nog minder dan één honderdste van de oorspronkelijke hoeveelheid overblijft.

Op karton bedraagt de halveringstijd 3,5 uur en werden na 24 uur geen leefbare virussen meer aangetroffen. Poreuze materialen zoals karton absorberen de ziekteverwekkers waardoor ze niet zo makkelijk overgedragen worden bij contact. Het risico dat je het coronavirus zou krijgen via een postpakket is bovendien zeer klein omdat de doos verschillende temperaturen doorstaan heeft en met lucht in contact geweest is. Het is nog niet duidelijk hoe lang het virus kan overleven op kleding en stof, maar het risico wordt laag geschat omdat dat ook een zeer absorberend oppervlak is.

Koper en lucht

Koper heeft sowieso zeer antimicrobiële eigenschappen waardoor het ook de kortste halveringstijd heeft met slechts 48 minuten. Na 4 uur werden er al geen leefbare virussen meer aangetroffen.

De onderzoekers bekeken ook hoe lang het virus in de lucht zou kunnen overleven. Ze stelden daarbij vast dat na drie uur nog leefbare virussen aangetroffen werden. Toch stellen andere wetenschappers zich vragen bij de gebruikte onderzoeksmethode. Het hoesten en niezen van mensen werd gesimuleerd met vernevelaars, maar dat is natuurlijk niet exact hetzelfde.

De invloed van temperatuur en vochtigheid

Een belangrijke voetnoot bij de onderzoeken is dat ze uitgevoerd werden bij een constante temperatuur en luchtvochtigheid. In het echt zal het virus minder lang overleven op bijvoorbeeld voorwerpen die in open lucht komen of in een kouder of warmer klimaat. Momenteel wordt er nog verder onderzocht hoe de omstandigheden de resultaten kunnen beïnvloeden. Zo toont een ander onderzoek aan dat een toename in de luchtvochtigheidsgraad zorgt voor een afname in de verspreiding van virussen. Een benauwde en broeierige omgeving maakt het namelijk moeilijker voor virussen om zich te verspreiden onder mensen.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…