Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe rekent ons afweersysteem af met het coronavirus?

Gezond.be
3 min read

Onderzoekers over de hele wereld slaan de handen in elkaar om een vaccin tegen de longziekte covid-19 te ontwikkelen. Desondanks zullen we geduld moeten uitoefenen. De kans is zelfs groot dat er sneller een medicijn tegen de longziekte op de markt gebracht wordt.

Maar de onderzoekers zitten niet te stil. Ondertussen trachten ze ook de immuunreactie van patiënten die besmet zijn met het coronavirus SARS-Cov2 in detail te bekijken. Want is ons afweersysteem in staat om af te rekenen met het coronavirus dat de ziekte covid-19 veroorzaakt? En klopt het dat het al dan niet optreden van een infectie bepaald wordt door de dosis virussen die iemand binnen krijgt?

Het menselijk lichaam vecht terug

Vooral in Melbourne onderzoeken wetenschappers hoe de immuunreacties van de coronapatiënten tot stand komen. Een van de eerste onderzochte patiënten had een milde infectie, wat samenhangt met een goed herstel. De immuuncellen van de patiënt zijn onderzocht tijdens het verdere verloop van de infectie. Daaruit bleek dat meerdere elementen van het immuunsysteem relatief snel na het begin van de infectie werden geactiveerd. Dat is goed nieuws: het menselijke lichaam blijkt dus in staat te zijn om terug te vechten.

Uit verder onderzoek op grote schaal moet blijken of ook patiënten met ernstige klachten capabel zijn om diezelfde delen van het immuunsysteem te activeren. Indien dat het geval is, hoopt men ook te kunnen uitzoeken welke specifieke delen van het immuunsysteem worden geactiveerd bij patiënten die een milde infectie hebben, zodat men in kaart kan brengen wat er fout loopt bij patiënten die een ernstige infectie hebben. De onderzoekers hebben dus nog veel werk voor de boeg.

Dosis virussen is van belang

Amerikaanse onderzoekers kwamen op hun beurt tot de constatatie dat het aantal levende virussen waarmee de mens in contact komt ook een cruciale rol speelt. Ons afweersysteem blijkt in staat te zijn om af te rekenen met een klein aantal virussen. Hoe kleiner het aantal virussen dat je binnenkrijgt, hoe kleiner de kans dat er effectief een echte infectie zal optreden.

Antistoffen zullen duidelijkheid scheppen

Hoeveel mensen er vandaag precies besmet zijn, kan men niet weten aangezien de personen die lichte symptomen vertonen niet getest worden. Achteraf zal dat – dankzij de werking van het afweersysteem – wel het geval zijn. Zij die besmet zijn met het coronavirus SARS-Cov2 maken antistoffen aan die nog een hele tijd aanwezig blijven in het bloed. Wie binnen een half jaar naar de dokter gaat, zal hierdoor kunnen laten nakijken of hij of zij de infectie daadwerkelijk heeft gehad. Het klopt ook dat de patiënt door die antistoffen nog een halfjaar of een jaar beschermd zal zijn tegen het virus. Al blijft hij of zij wel vatbaar voor varianten op het virus, wat bij de klassieke griep ook het geval is.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…