Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

7 duidelijke feiten over het coronavirus op een rijtje

Gezond.be
2 min read

Met alle informatie over het coronavirus is het soms moeilijk om het bos door de bomen te zien. Wij zetten zeven duidelijke feiten voor je op een rijtje.

  1. Het coronavirus veroorzaakt geen verkoudheid of natte hoest, maar wel een droge hoest.
  2. Het virus overleeft moeilijker bij hoge temperaturen. Het is niet nodig om meer warme dranken zoals thee of soep te drinken, want dat heeft geen invloed op de manifestatie van het virus.
  3. Je kan enkel besmet worden door een persoon die het coronavirus al heeft. Wanneer die persoon niest of hoest, komen er kleine druppetjes met het virus vrij. Als je die druppeltjes  inademt, kan het virus zich verder verspreiden in de luchtwegen. Hierdoor kan er bij sommige mensen een longontsteking ontstaan. Bij anderen kunnen de symptomen zich beperken tot hoesten, koorts of een verstopte neus.
  4. Het virus kan ongeveer 6 tot 12 uur overleven in kleren en stoffen.
  5. Overdracht van het virus gebeurt voornamelijk via direct contact. Het is dus belangrijk om de hygiënische maatregelen te volgen, zoals vaak je handen wassen, en met zo weinig mogelijk mensen in contact te komen. Je kan ook het toetsenbord van je computer regelmatig desinfecteren. Het virus kan ongeveer tien minuten overleven op je handen, maar binnen die tijd kan je aan je neus krabben of in je ogen wrijven. Zo kan het virus in je keel terechtkomen.
  6. De symptomen van COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het virus, worden pas na enkele dagen duidelijk. Je kan, zonder dat je het weet, besmet zijn. De incubatietijd duurt namelijk ongeveer 5 dagen.
  7. Mondmaskers worden nu vooral voorbehouden voor medisch personeel dat vaak in contact komen met patiënten. Een mondkapje opzetten terwijl je niet besmet bent, is zinloos. Mensen die zelf ziek zijn kunnen zo wel proberen te voorkomen dat ze andere mensen besmetten. Als iedereen een mondmasker zou dragen, raakt de voorraad uitgeput.
Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…