Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Blaasontsteking bij Vrouwen: Hoe Cystitis verhelpen?

Olivier
5 min read

Blaasontsteking (ook wel cystitis genoemd) kan erg vervelend zijn. Je moet continu plassen, en kan daarbij een brandend gevoel ervaren. Een andere naam voor blaasontsteking is een lage urineweginfectie, aangezien de blaaswand door deze infectie is ontstoken. Een blaasontsteking komt heel vaak voor: zo’n één op de vijftig mensen heeft er wel eens mee te kampen gehad. Blaasontsteking komt zowel voor bij mannen (de prostaat is dan ontstoken) als bij kinderen (er is dan meestal sprake van een afwijking van de urinewegen). Maar blaasontsteking komt het meeste voor bij vrouwen, en daarom richten we ons in de rest van dit artikel op blaasontsteking bij vrouwen.

Er zijn twee soorten blaasontstekingen:

  1. Acute blaasontsteking
  2. Chronische blaasontsteking

Bij een acute blaasontsteking heb je ineens last van de symptomen (deze worden verderop in het artikel besproken) en is de ontsteking te wijten aan bacteriën in de blaas. Een chronische blaasontsteking wordt echter niet door bacteriën veroorzaakt. De blaas is permanent ontstoken. Dit komt doordat het slijmvlies in de blaas beschadigd is. Dit komt echter niet vaak voor. Ook als je regelmatig last hebt, is de kans groter dat je steeds terugkerende acute blaasontstekingen hebt dan dat je te maken hebt met een chronische blaasontsteking.

Uiterlijke en lichamelijke kenmerken

Je kunt een blaasontsteking gemakkelijk herkennen aan de bekende symptomen: je hebt het gevoel dat je heel vaak naar het toilet moet, maar eenmaal daar aangekomen bestaat je plas uit slechts wat druppeltjes. Ook de brandende pijn die je voelt tijdens het plassen is erg kenmerkend voor blaasontsteking. Daarnaast zijn er ook nog een aantal symptomen die minder gebruikelijk zijn bij blaasontsteking:

De oorzaken van blaasontsteking

Zoals eerder vermeld zijn de meeste blaasontstekingen acute blaasontstekingen, en veroorzaakt een infectie bacteriën in de blaas, waardoor de blaas ontstoken wordt. Deze bacterie draagt de naam escherichia coli. Escherichia coli bevindt zich normaal gesproken in de darmen, maar door verschillende factoren kan de bacterie in de blaas terechtkomen. Vervolgens nestelt de bacterie zich aan de wand van je blaas. Dit veroorzaakt de blaasontsteking.

Omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben dan mannen, en omdat deze urinebuis betrekkelijk dichtbij de anus ligt, komt blaasontsteking veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Omdat de bacterie slechts een korte weg hoeft af te leggen, kan het zich gemakkelijker in de blaaswand nestelen. Er zijn verschillende factoren waardoor de bacterie in de urinebuis en uiteindelijk in je blaas kan terechtkomen.

Zo kan dit komen doordat je verkeerd afveegt na een toiletbezoek. De bacterie wordt naar de urinebuis toegeschoven als je van achteren, naar voren afveegt. Door van voren naar achteren af te vegen, voorkom je dit probleem. Bovendien vergroot je de kans op een blaasontsteking door nauwsluitend ondergoed te dragen, of andere kleding die slecht ademt. Als je kleding niet goed doorlucht, krijgen bacteriën en schimmels volop de ruimte om te groeien. Als laatste kan door het hebben van geslachtsgemeenschap de bacterie ook in de blaas terechtkomen.

Bovenstaande factoren zijn de meest voorkomende oorzaken van blaasontsteking. Een slechte hygiëne draagt hier echter ook aan bij, net als niet genoeg water op een dag drinken en het plaatsen van een spiraaltje. Je blaas kan bovendien geïrriteerd worden door blaasstenen of chemische stoffen, of er kunnen irriterende stoffen in je voeding zitten die blaasontsteking veroorzaken. Daarnaast heb je een vergrote kans op blaasontsteking als je zwanger bent, of als je in de menopauze zit.

Nog minder voorkomende oorzaken van blaasontsteking zijn persoonsgebonden. Zo heb je als diabetes patiënt meer kans op een blaasontsteking, en kunnen medicijnen als methenaminemandelaat en cyclofosfamide tevens een oorzaak zijn. Het is belangrijk om elke keer als je naar de wc gaat je blaas helemaal goed leeg te plassen, omdat je anders sneller een blaasontsteking krijgt. En als laatste oorzaak geldt dat als je een blaasverzakking hebt, je over het algemeen veel vaker een blaasontsteking hebt. Door de blaasverzakking blijft er altijd nog urine in je blaas achter als je net hebt geplast, waarin bacteriën eenvoudig kunnen groeien en voortplanten.

De behandeling van en het voorkomen van blaasontsteking

Als je eenmaal blaasontsteking hebt, kan je bij de dokter vragen om een antibioticakuur, waardoor je er binnen een weekje wel weer vanaf bent. Het is echter van groter belang om de blaasontsteking te voorkomen. Dit kan door voldoende water te drinken, je blaas altijd leeg te plassen en elke keer te plassen na de seks. Ook kan het helpen door heet water met citroen of cranberrysap te drinken.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…