Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Borstkanker bij mannen

Bram
5 min read

Hoewel elk jaar maar een erg gering aantal mannen in ons land borstkanker krijgen, is dit toch een probleem dat meer aandacht verdiend.  Veel mannen schamen zich namelijk om over deze vorm van kanker te praten als zij er door worden getroffen. Het gros van de bevolking ziet borstkanker immers nog altijd als een ziekte die alleen vrouwen kan treffen. Niets is dus minder waar want ook bij mannen kan er een woekering in het borstweefsel ontstaan. Het betreft dan vaak mannen in de leeftijdsgroep 60 tot 80 jaar

Borstkanker bij mannen

Mannen bezitten, net als vrouwen, borstklierweefsel al is dat dan in veel kleinere hoeveelheden. Door de aanwezigheid van dit weefsel kan er dus ook borstkanker bij mannen ontstaan. De kans dat er bij een man borstkanker ontstaat, is jaarlijks circa 1 op 100.000. Gedurende het leven van een man is dat circa 1 op1000, dus honderd keer minder kans dan de gemiddelde vrouw.

Behandelen van borstkanker bij mannen

Tot op heden is de behandeling van zowel mannen als vrouwen met borstkanker gelijk. Helaas kan een dergelijke behandeling niet volstaan met een simpel gesprekje of het plakken van een pleister. Om borstkanker te behandelen is er namelijk een langdurige behandeling nodig. 

Patiënten die lijden aan borstkanker krijgen normaal gesproken een combinatie van meerdere behandelingen. Welke behandelingen er worden gekozen en in welke volgorde deze worden gegeven zal onder andere afhangen van:

 • de kenmerken van de tumor, 
 • het stadium van de kanker,
 • de leeftijd waarop de kanker is ontdekt

Indien er uitzaaiingen aan zijn getroffen in andere organen dan zul je als ongeneeslijk ziek worden beschouwd. De borstkanker kan zich uitzaaien naar onder andere je:

 • botten, 
 • longen, 
 • lever, 
 • hersenen. 

De behandeling zal in dergelijke gevallen niet meer gericht zijn op het genezen van de kanker maar wel op het verlengen van het leven. Met andere woorden je zult niet meer beter worden en uiteindelijk sterven aan de gevolgen van borstkanker. 

Operatief ingrijpen bij borstkanker bij mannen

Bij de meeste patiënten die lijden aan borstkanker, zowel mannen als vrouwen, is het essentieel om de tumor door middel van chirurgie weg te nemen. Bij tamelijk kleine tumoren kan vaak worden gekozen tussen:

 • een lumpectomie, waarbij alleen de tumor en een gering gebied dat er omheen ligt weg wordt genomen, 
 • een mastectomie: waarbij al het borstweefsel zal worden weggenomen. 

Indien er sprake is van grotere tumoren dan kan er sommige gevallen geen keuze meer worden gemaakt maar zal al het borstweefsel verwijderd dienen te worden. 

Er zijn ook zogenaamde niet operabele tumoren. Deze tumoren zijn te groot of in de borstwand ingegroeid. In dit soort gevallen zal doorgaans worden gekozen voor zogeheten neo-adjuvante chemotherapie. Dit wil zeggen dat er chemotherapie gegeven zal worden voor de operatie met als doel de tumor te verkleinen. De losse, kankercellen worden op deze manier eveneens aangepakt zodat de recidivekans kleiner wordt.

Lymfeklieronderzoek tijdens de operatie

Over het algemeen zullen de lymfeklieren in de oksel bij de aangedane borst onderzocht dienen te worden door een patholoog. In deze klieren kunnen immers kleine uitzaaiingen van de borstkanker aanwezig zijn die op een andere manier niet zichtbaar zijn. In de meeste gevallen zal tijdens de operatie dan ook een zogenaamde schildwachtprocedure uit worden gevoerd. 

Tijdens deze procedure zal de lymfeklier opgespoord worden waar het tumorgebied rechtstreeks op draineert (de zogenoemde schildwachtklier). Deze klier wordt weggenomen, en nog tijdens de operatie door een patholoog bekeken. Wanneer de lymfeklier niet is aangedaan, dan kan aan worden genomen dat de andere lymfeklieren, die verder in het lichaam liggen, eveneens vrij van uitzaaiingen zijn. Deze klieren hoeven dan niet weggenomen te worden. Indien de klier wel is aangedaan, of als er reeds voor de operatie een erg groot vermoeden bestaat op aantasting van de lymfeklieren dan worden deze allemaal weggehaald uit de oksel (okseltoilet).

Bestraling ofwel radiotherapie

Na een operatieve ingreep zal in de regel bestraling volgen van de getroffen borst. Door het weefsel te bestralen zal de kans op recidive van deze vorm van kanker kleiner worden.

Geneesmiddelen

Verschillende geneesmiddelen zijn voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het alsmaar dalende sterftecijfer als gevolg van borstkanker. De geneesmiddelen zijn bedoeld om de kans op terugkeer van borstkanker te verkleinen, of om het aantal kankercellen te verkleinen. De keuze voor geneesmiddelen wordt onder andere bepaald door:

 • de leeftijd van de patiënt in kwestie, 
 • het stadium van de kanker in de borst,
 • een aantal typische kenmerken van de tumor.
Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…