Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

CAR-T, immunotherapie tegen kanker, wint Galenusprijs

Lore
2 min read

Elk jaar kent Roularta Healthcare, de uitgever van de Artsenkrant en de Apotheker, de Galenusprijs voor geneesmiddelen toe. Dit jaar werd de prijs uitgereikt aan het nieuwe kankergeneesmiddel CAR-T. Van diezelfde behandeling kondigde Minister van Volkgsgezondheid Maggie De Block op 23 mei aan dat ze vanaf juni terugbetaald wordt.

Eigen afweercellen inzetten tegen kanker

CAR-T is een vorm van immunotherapie waarbij de patiënts eigen T-cellen (afweercellen) ingezet worden in de strijd tegen kanker. De T-cellen worden daartoe genetisch aangepast zodat ze de chimeric antigen receptor (CAR) hebben. Met die receptor kunnen de CAR-T-cellen, eenmaal terug aangebracht bij de patiënt, de tumorcellen herkennen, aanvallen en vernietigen.

Het concept wordt momenteel belichaamd door twee geneesmiddelen. Yescarta van Gilead wordt toegepast bij grootcellig B-cellymfoom en primair mediastinaal B-cellymfoom. Kymriah van Novartis kan onder specifieke voorwaarden gebruikt worden bij acute lymfoblastaire leukemie en diffuus grootcellig B-cellymfoom.

Meest innovatieve medisch materiaal en fundamenteel onderzoek

Er werden eveneens prijzen toegekend voor het meest innovatieve medisch materiaal en fundamenteel onderzoek. In de eerste categorie ging de prijs naar het koppel Magseed en Magtrace, twee paramagnetische structuren die respectievelijk kunnen ingeplant of geïnjecteerd worden voor het afbakenen van borsttumoren en opsporen van de schildwachtklier.

In het fundamenteel onderzoek was de Franse bioloog Cyril Corbet met zijn werk rond de therapeutische mogelijkheden gerelateerd aan de verzuring van de tumorale micro-omgeving de sterkste.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…