Populistisch vaccineren doe je zo – de onconventionele benadering van Mexico
Terwijl de discussie over de hele wereld woedt over wie het eerst moet worden gevaccineerd, heeft Mexico zijn eigen onconventionele benadering bedacht. En het...
Inhoud
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er een kans op een pandemie, een wereldwijde verspreiding van het coronavirus. Het virus heeft zich ondertussen al verder verspreid in Europa, ook in België. Viroloog Marc Van Ranst zegt dat dat vraagt om enige alertheid, maar het is geen reden tot paniek. We kunnen in België terugvallen op een goede gezondheidszorg en de FOD Volksgezondheid garandeert dat ziekenhuizen en dokters weten hoe ze patiënten met het virus moeten herkennen en behandelen.
Je kan enkel besmet raken door iemand die het coronavirus al heeft. Wanneer die persoon hoest of niest, komen er druppeltjes met het virus vrij. Als je die druppeltjes inademt kan je besmet raken.
Net zoals bij griep lopen vooral oudere mensen en personen met een chronische ziekte het grootste risico. In ons land alleen sterven er jaarlijks 1000 mensen ten gevolge van de griep, vooral mensen die behoren tot de vernoemde risicogroepen. Tot nu toe telt het coronavirus wereldwijd bijna 3000 doden. In vergelijking met het totale aantal besmettingen is dat niet veel. Het virus kan dus dodelijk zijn, maar in de meeste gevallen niet.
Vooral mensen die naar een hoogrisicogebied zijn geweest, moeten waakzaam zijn voor de symptomen van het virus (hoesten, keelpijn, koorts en hoofdpijn). Op de website van Sciensano kan je zien waar de hoogrisicogebieden zich bevinden.
Je kan op verschillende manieren voorzorgen nemen tegen het virus. Je kan proberen om niet in contact te komen met mensen die besmet zijn. Vermijd ook plaatsen met een slechte ventilatie waar er veel mensen dicht bij elkaar zitten. Die ruimtes zijn de ideale broeihaard voor virussen. Volgens Dr. Van Ranst is een mondkapje opzetten terwijl je niet besmet bent zinloos. Hij benadrukt dat enkel mensen die zelf ziek zijn zo kunnen proberen te voorkomen dat ze andere mensen besmetten. Daarnaast kan je best de volgende preventieve maatregelen nemen:
Het coronavirus is een nieuw virus waar er nog geen specifieke behandeling voor bestaat. Er is ook nog geen vaccin ontwikkeld. De meeste mensen die besmet zijn met het virus genezen uit zichzelf. Alles wordt in het werk gesteld om een vaccin te ontwikkelen, maar het kan een anderhalf jaar duren vooraleer het vaccin getest is en op grote schaal geproduceerd kan worden. Momenteel worden er in de gebieden waar het virus heerst testen gedaan met antivirale middelen.
Terwijl de discussie over de hele wereld woedt over wie het eerst moet worden gevaccineerd, heeft Mexico zijn eigen onconventionele benadering bedacht. En het...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon