It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Cyste: de behandeling

Bram
5 min read

Een cyste is een holte gevuld met vocht of lucht, die veroorzaakt kan worden door veel verschillende factoren. Ze komen zowel buiten als binnenin het lichaam voor. In beide gevallen is dat knap vervelend, daar de cyste voor veel pijn en ongemak kan zorgen. Wanneer je een cyste bij de nieren hebt (inwendig dus), zal je bijvoorbeeld pijn kunnen ondervinden bij geslachtsgemeenschap, terwijl een cyste onder de knieholte (uitwendig) voor grote problemen kan zorgen tijdens het lopen of fietsen.

Heb je zelf een cyste, dan wil je natuurlijk graag dat dit probleem verholpen wordt Over die behandeling vind je hieronder meer informatie. Er zijn enkele dingen die je zelf kunt doen om de pijn te verzachten, maar er zijn ook enkele behandelingsopties waar de specialist je mee kan helpen.

Wat zijn de oorzaken van een cyste?

Voordat we kijken naar wat je kunt doen als je een cyste hebt, is het van belang om eerst de oorzaken te bekijken. Afhankelijk van de plek waar je een cyste ontwikkeld, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Sommige cystes zijn goedaardig, terwijl andere kwaadaardig zijn. Een cyste is meestal een oorzaak van een dieperliggend probleem. Het kan bijvoorbeeld ontstaan:

  • Als oorzaak van infecties of blokkades in het lichaam,.
  • Als gevolg van een tumor of ontstekingen.
  • Door erfelijke aanleg.

In veel gevallen is het verstandig om een specialist ook te laten kijken naar de reden dat een cyste is ontstaan, en niet alleen de cyste zelf te laten behandelen.

Een van de meest veel voorkomende soort cyste, is een cyste in de long. Dit kan het gevolg zijn van roken. Een belangrijke tip, waar je ook zelf invloed op uit kunt oefenen, is dus om te stoppen met roken op het moment dat er een cyste ontdekt worden. Dit kan de heftigheid doen afnemen of in sommige gevallen het probleem zelfs grotendeels doen verdwijnen.

Hoe kun je een cyste behandelen?

Een cyste kan op veel plekken in het lichaam behoorlijk wat last veroorzaken. Soms groeien de cysten zo ver uit dat ze aanvoelen als een grote bult, of kunnen ze andere weefsels of zelfs organen in de weg zitten. In het ergste geval kan een cyste zelfs een verschijningsvorm van kanker zijn. Uitwendige cystes kunnen gemakkelijk herkend worden, maar inwendig moet een cyste vaak met behulp van röntgen, een echo of een ander type scan vastgesteld worden. Het is dus zeker zaak om de arts te raadplegen als het vermoeden bestaat dat er een cyste is ontstaan.

In de meeste gevallen is een cyste niet op te lossen door een aanpassing van de levensstijl, zoals het stoppen met roken. De meeste oorzaken van de cyste zijn namelijk te wijten aan relatief ernstige problemen of aan erfelijke aanleg. Als de cyste een gevolg is van een tumor, bijvoorbeeld, zal namelijk de tumor chirurgisch verwijderd moeten worden of op een andere manier bestreden worden. Pas daarna heeft het zin om de cyste zelf te verwijderen. Is de cyste ontstaan als gevolg van een erfelijke aanleg, dan is de fundamentele oorzaak zelf überhaupt niet weg te nemen. In dat geval zal wél het gevolg van die erfelijke aanleg, namelijk de cyste zelf, aangepakt kunnen worden door arts. Dit gebeurt meestal door de cyste door middel van een chirurgische ingreep te verwijderen.

Dit type ingrepen komt geregeld voor, maar is daarmee niet minder ingrijpend. In sommige gevallen kan het chirurgisch verwijderen van cystes erg lastig zijn, vooral wanneer de cyste zich op een ongelukkige plek bevindt, bijvoorbeeld nabij een nier of in de bijbal. In die gevallen zijn er behoorlijk lange en ingrijpende operaties nodig, die een behoorlijk lange revalidatietijd vereisen. In veel gevallen wordt daarom ook naar een alternatief gezocht. Dit is vooral het geval wanneer de cyste niet dermate groot of dreigend is dat hij direct verwijderd moet worden door een chirurg. Het toedienen van antibiotica of ontstekingsremmers, aan de patiënt zijn voorbeelden van een minder drastische maatregel om een cyste te bestrijden. Afhankelijk van de cyste zelf en de oorzaak van het probleem, kan dit genoeg zijn om het probleem te bestrijden.

Soms is zowel het toedienen van antibiotica als het chirurgisch opereren echter niet mogelijk, bijvoorbeeld als de patiënt te oud of te zwak is. Een chirurgische ingreep is dan te gevaarlijk. Bij uitwendige cystes wordt er in dat geval vaak voor gekozen om de zwelling lek te prikken, waardoor het vocht eruit kan lopen. Vaak keert de zwelling in dit geval op den duur echter wel weer terug. Dit is dan ook een tijdelijke oplossing en een vorm van pijnbestrijding, niet een echte behandeling met blijvend effect. 

Door Bram

These articles may also interest you ...

Lees Meer ...

Logo Gezond

Most shared

These articles may also interest you ...