In Indonesië doen ze het anders, daar krijgen jongeren eerst vaccin. Waarom?
Toen Indonesië, waar zo’n 270 miljoen mensen wonen, woensdag zijn massale vaccinatiecampagne tegen het coronavirus lanceerde, was president Joko Widodo de eerste in de...
Inhoud
Je kent dat wel. Met een knorrende maag thuiskomen van het werk, snel wat ingrediënten bijeenrapen en de potten op het vuur zetten. En toch heb je het gevoel dat je iets mist. Juist ja! Je bent je dampkap vergeten aan te leggen. Op het eerste zicht een kleine vergetelheid. Er zijn nochtans redenen genoeg om je dampkap aan te leggen. Wij geven je er vier.
Op haar website waarschuwt de Vlaamse overheid voor een gebrek aan ventilatie en verluchting. Bij het koken komen namelijk vocht en schadelijke stoffen zoals CO vrij. Zonder dampkap blijven die in je huis hangen. Dat is voor niemand gezond, maar voor kwetsbare personen zoals ouderen of zwangere vrouwen kan het ook echt gevaarlijk zijn. Hoofdpijn en irritaties aan de luchtwegen behoren tot de vaakst voorkomende klachten.
Niks leuker dan thuiskomen en ruiken dat je favoriete gerecht op tafel zal komen. Het wordt iets minder aangenaam als je dat twee dagen later nog kan ruiken. Een goede dampkap beperkt dat risico tot een minimum. Sommige etenswaren hebben echter zo’n sterke geur dat een afzuigsysteem niet genoeg is. Nog eens extra verluchten kan dan een oplossing bieden, net als een goede luchtreinigingsventilator (bijvoorbeeld deze Pure Cool van Dyson). De luchtreiniger detecteert en verwijdert vervelende geurtjes en schadelijke stoffen automatisch.
Na een lange dag wil je vooral stoom aflaten. Dat lukt niet als je twee uur boven een heet vuur moet hangen. Een dampkap zuigt een deel van de warme lucht weg en geeft je zo wat meer ademruimte. Het maakt koken vooral aangenamer, wat je nieuwe receptjes alleen maar ten goede kan komen!
Na een goede maaltijd hebben we net iets minder zin om met het opruimen te beginnen. Met een dampkap duurt dat alvast minder lang. De vochtige dampen worden meteen opgezogen waardoor ze niet de kans krijgen om een smerig laagje achter te laten op je aanrecht. Zo voorkom je vetresten en ook schimmelvorming. Minder poetsen, meer quality time!
Toen Indonesië, waar zo’n 270 miljoen mensen wonen, woensdag zijn massale vaccinatiecampagne tegen het coronavirus lanceerde, was president Joko Widodo de eerste in de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon