Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Daarom vergeet je beter je dampkap niet aan te leggen tijdens het koken

3 min read

Je kent dat wel. Met een knorrende maag thuiskomen van het werk, snel wat ingrediënten bijeenrapen en de potten op het vuur zetten. En toch heb je het gevoel dat je iets mist. Juist ja! Je bent je dampkap vergeten aan te leggen. Op het eerste zicht een kleine vergetelheid. Er zijn nochtans redenen genoeg om je dampkap aan te leggen. Wij geven je er vier.

Buitenlucht > binnenlucht

Op haar website waarschuwt de Vlaamse overheid voor een gebrek aan ventilatie en verluchting. Bij het koken komen namelijk vocht en schadelijke stoffen zoals CO vrij. Zonder dampkap blijven die in je huis hangen. Dat is voor niemand gezond, maar voor kwetsbare personen zoals ouderen of zwangere vrouwen kan het ook echt gevaarlijk zijn. Hoofdpijn en irritaties aan de luchtwegen behoren tot de vaakst voorkomende klachten.

Vermijd geurtjes

Niks leuker dan thuiskomen en ruiken dat je favoriete gerecht op tafel zal komen. Het wordt iets minder aangenaam als je dat twee dagen later nog kan ruiken. Een goede dampkap beperkt dat risico tot een minimum. Sommige etenswaren hebben echter zo’n sterke geur dat een afzuigsysteem niet genoeg is. Nog eens extra verluchten kan dan een oplossing bieden, net als een goede luchtreinigingsventilator (bijvoorbeeld deze Pure Cool van Dyson). De luchtreiniger detecteert en verwijdert vervelende geurtjes en schadelijke stoffen automatisch.

Begin zelf niet te koken

Na een lange dag wil je vooral stoom aflaten. Dat lukt niet als je twee uur boven een heet vuur moet hangen. Een dampkap zuigt een deel van de warme lucht weg en geeft je zo wat meer ademruimte. Het maakt koken vooral aangenamer, wat je nieuwe receptjes alleen maar ten goede kan komen!

Voorkom vetresten

Na een goede maaltijd hebben we net iets minder zin om met het opruimen te beginnen. Met een dampkap duurt dat alvast minder lang. De vochtige dampen worden meteen opgezogen waardoor ze niet de kans krijgen om een smerig laagje achter te laten op je aanrecht. Zo voorkom je vetresten en ook schimmelvorming. Minder poetsen, meer quality time!

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…